De zomervakantie is begonnen voor mij. In augustus begint het tweede deel van het jaar. Dit schrijvende besef ik mij dat het eerste deel van het jaar dus al voor bij is! Het lijkt voorbij gevlogen, terwijl er toch echt in onze branche belangrijke ontwikkelingen zijn geweest. De grootste is wel dat kantoorgebouwen in 2023 moeten voldoen aan Energielabel C, in 2030 is dat Energielabel A en in 2050 zelf Energieneutraal. Het lijkt misschien nog ver weg, maar het is al over een paar jaar. Niet alleen het energielabel telt, ook andere aspecten kunnen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Zo verbruiken gebouwen minder energie door beter te monitoren. Bovendien is het prettiger werken en verblijven in gebouwen met een gezonde werkomgeving.

Is jouw gebouw hier al klaar voor? En, is jouw organisatie hier al klaar voor? Heb jij daar voldoende zicht op? Het belang van een goed gebouwdossier is nu heel duidelijk. Verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt gewoonweg om inzicht in je gebouw(en). Het is geen kwestie meer van willen, maar van moeten. We moeten de bestaande bouw verduurzamen en het gebouwdossier moet op orde.

In mijn werk en door mijn ervaring als onder andere BREEAM-NL in Use expert en –assessor zie ik dat dit niet iets wat je van de één op de andere dag doet. Duurzaamheid is een veelomvattend onderwerp. En tegelijkertijd snap ik ook dat het certificeren van gebouwen soms weerstand opwekt. Doe maar gewoon, want dan doe je al gek genoeg. Dus eerst maar eens logisch je gebouwdossier op orde brengen. Dat is vaak al een hele stap, geloof mij. Ook snap ik dat je dit niet alleen kunt. Het tweede deel van het jaar ga ik mij dan ook nog meer toeleggen om professionals in de gebouwde omgeving zoals jij – of je nu bij een grote of kleine organisatie werkt, en of dat nu bij een huurder, gebruiker of namens een eigenaar is – te helpen bij jouw taak om het beheer te verduurzamen.

Serie zomerblogs

Maar nu is het eerst zomervakantie. Tijd voor reflectie. Voor mij, maar ook voor jou, omdat ik er in geloof dat het soms goed is om terug te kijken wat we allemaal al wel bereikt hebben dit jaar. Maar misschien ook omdat je gewoon nog niet eerder de tijd hebt gehad om je in bepaalde onderwerpen te verdiepen of om er meer over te lezen. Deze zomervakantie blik ik dan ook terug, ik met mijn blog, jij aan de hand van deze teksten naar je eigen organisatie. Om elkaar zo te inspireren. De komende 5 blogs neem ik je mee langs de interessantste en informatiefste blogs die ik het afgelopen jaar gepubliceerd heb. Dit doe ik aan de hand van mijn model van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier. Deze 5 hoekstenen zijn:

• Hoeksteen 1 = Organisatie: wie regelen het? – Zomerblog #2
• Hoeksteen 2 = Gebouw: wat is de staat? – Zomerblog #3
• Hoeksteen 3 = Wetten en eisen: wat ben je verplicht?- Zomerblog #4
• Hoeksteen 4 = Beleid: wat wil de (ver)huurder? – Zomerblog #5
• Hoeksteen 5 = Instrumenten: hoe administreer je alles? – Zomerblog #6

Ken je mijn model van de 5 hoekstenen nog niet? Download dan gratis de checklist met de bijbehorende whitepaper 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier.

Voor nu wens ik je een fijne vakantie met veel (her)lees-plezier!

En als je vragen hebt? Neem dan gewoon contact met mij op per mail op sannie@gebouwinzicht.nl. Ook al is het in mijn vakantie. Wellicht reageer ik dus niet per direct, maar alle mails beantwoord ik natuurlijk wel gewoon. Dus ook die van jou. Samen maken we zo nodig een afspraak waarin we rustig en goed voorbereid ons kunnen buigen over jouw vraag of vragen. Ik kijk ernaar uit!

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.