“De onzekerheid op de energiemarkt en de steeds strenger wordende Europese regelgeving biedt mogelijkheden om van bestaand vastgoed een nieuw verdienmodel te maken. Door te kiezen voor een nearly Zero Energy Building (nZEB) is het mogelijk rendabel richting energieneutraal te gaan.” Dit zegt ir Jan-Maarten Elias, directeur Unica Ecopower in zijn column Bestaand vastgoed rendabel naar energieneutraal op het platform Duurzaam Gebouwd.

Winstpakkers liggen bij bestaand vastgoed

Hij zegt dit niet voor niets. De Nederlandse gebouwde omgeving is goed voor ruim 30% van het totale energiegebruik. Met een doelstelling om vanaf 2020 alleen nog energieneutraal te bouwen om in 2050 een volledige energieneutrale gebouwde omgeving te kunnen hebben, zal wat Elias betreft vooral de focus moeten liggen op de bestaande voorraad. Daar liggen de echte winstpakkers aangezien 80% van het vastgoed in 2050 immers vandaag de dag al gebouwd is.

De 6 stappen naar nZEB

Met Unica Ecopower* heeft Elias het concept nearly Zero Energy Buildings hiervoor ontwikkeld. Dit concept onderschrijft een zestal stappen:
1. Ambitie bepalen
2. Nulmeting
3. Zero Energy Menu
4. Planning
5. Implementatie
6. nZEB management

Nulmeting = Gebouwdossier

Een helder concept met duidelijke stappen. Voor het gebouwdossier is er in dit concept een cruciale rol weggelegd. In mijn ogen is een nulmeting namelijk precies datgene wat een goed gebouwdossier moet zijn. Een gebouwdossier geeft – als het op orde is tenminste – een actueel inzicht in de situatie van het vastgoed. Dat geldt voor zowel de bouwkundige aspecten, als ook de regeltechniek, facility management, installatietechniek etc.

De Gebouwdossier Challenge

Aan de hand van de 5 hoekstenen van een gebouwdossier zijn alle voor het gebruik en beheer van een gebouw zijnde zaken goed te verankeren. Mijn vraag aan jou is: Heb jij jouw gebouwdossier eigenlijk op orde? Ontdek dat zelf voor jouw eigen vastgoed tijdens de Dutch Green Building Week (21 – 25 september 2015) en doe mee met De Gebouwdossier Challenge van Gebouwinzicht. Deelname aan dit digitale event is geheel kosteloos en vrijblijvend. Niets anders is nodig dan toegang tot internet, een email account en maximaal 20 minuten per dag.

Ga jij deze uitgaging aan?

Klik hier voor meer informatie en direct aanmelden voor De Gebouwdossier Challenge.

Noot: *Voor haar eigen hoofdkantoor in Hoevelaken heeft Unica overigens dit concept met succes zelf toegepast en getest. Dit traject heeft Unica uitgewerkt tot een whitepaper. Download de whitepaper.

Bron: Column Bestaand vastgoed rendabel naar energieneutraal van ir. Jan-Maarten Elias op het platform Duurzaam Gebouwd

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.