Ik krijg vaak de vraag welke software ik verkoop, of welke pakketten ik aanbeveel. Maar Gebouwinzicht is geen softwareprogramma en verkoopt het ook niet, laat staan dat ik als onafhankelijke partij kies voor de ene leverancier boven de andere. Met Gebouwinzicht help ik vastgoedmanagers om inzicht te krijgen in hun gebouw. Goede software is hier een hulpmiddel bij. Daarom gaat ook de vijfde hoeksteen van mijn checklist van een goed gebouwdossier over Tools en Instrumenten.

Derde industriële revolutie

We leven middenin de derde industriële revolutie: de tijd van computers, digitalisering en dataverzameling. De hoeveelheid informatie neemt alleen maar toe. De mogelijkheden voor het registreren, verzamelen, verwerken, delen en toepassen van informatie lijken eindeloos. Juist hierdoor neemt de noodzaak tot beheersing van informatie toe. De grote vraag is hoe jij in jouw organisatie zorgt dat informatie inzicht blijft geven.

Eerst organiseren, dan automatiseren

Een inventarisatie van beschikbare tools is belangrijk. Maar wel in de juiste volgorde: “eerst organiseren, dan automatiseren.” In de praktijk denken veel mensen bij het woord gebouwdossier gelijk aan een software-oplossing. Maar voor mij is een goed gebouwdossier zo veel meer dan dat. Het gebouwdossier raakt verschillende kanten van de organisatie en is daarom juist vaak een combinatie van meerdere software-oplossingen.

Zo maar een greep

Is er een tekeningenbeheersysteem aanwezig? Een contractbeheersysteem of een energiemonitoringssysteem? Wordt er gebruik gemaakt van software voor onderhoudsplanning? Is er een gebouwbeheerssysteem (GBS) aanwezig? Is er een documentenbeheersysteem? Is de informatieoverdracht en communicatie geborgd? Doe je mee aan allerlei verschillende interne en externe benchmarks? Bijvoorbeeld over energiebesparing, of over onderhoudskosten? Het aanbod is enorm, maar wat doe en moet je ermee?

Nog een keer: Eerst organiseren, dan automatiseren

Als vastgoedmanagers krijg je ze vast met grote regelmaat: uitnodigingen om mee te doen aan een gratis webinar, een pilot of een quickscan van een nieuw systeem. Allemaal bedrijven die hun softwaretools willen promoten. En ja, er zitten echt hele handige tussen. Maar ik blijf bij mijn standpunt: eerst organiseren, dan automatiseren. En dat organiseren gaat verder dan alleen software. Een goed gebouwdossier heeft nog 4 andere hoekstenen. Wil je weten welke?

Doe dan mee aan de Gebouwdossier Challenge!

Wil jij weten of en hoe in jouw organisatie al de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier goed ingebed zijn? Doe dan in de week van 29 februari mee aan de Gebouwdossier Challenge van Gebouwinzicht. Deelname is gratis en vrijblijvend. Direct aanmelden

Bronnen
De derde industriële revolutie: Wikipedia
Het boek van Jeremy Rifkin: De derde industriële revolutie
De vierde industriële revolutie The Internet Of Things: Artikel op nrc

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.