Deze simpele vraag postte ik afgelopen week op LinkedIn als onderdeel van mijn Gebouwinzicht is … campagne. Deze vraag maakte wel wat los bij de volgers. Daarom ga ik vandaag met mijn blog in op verschillende mogelijkheden van het beheren van je tekeningen.

LinkedIn Gebouwinzicht is Tekeningen

Uitbesteden of niet?

Er zijn verschillende bureaus die tekeningen voor je kunnen maken. Ook zijn er verschillende aanbieders die tekeningen voor je kunnen beheren. Maar er zijn ook bureaus die beide doen: zowel het maken als het beheren. Ik noem er twee (nee, ik heb geen aandelen of ander belang): VGIB en de Vastgoeddatabank.

De geautomatiseerde tekeningenbibliotheek van VGIB werkt op basis bouwkundige onderleggers (bouwlagen) met de daaraan gekoppelde disciplinetekeningen. De actuele bouwkundige onderlegger is in gebruik voor meerdere disciplines. Dit gegeven reduceert fouten (faalkosten) en vergroot de effectiviteit en efficiency. Lees verder >

De Vastgoeddatabank (VGDB) werkt met een Pand Data Checklist, afgekort PDC. Deze werkwijze is gelijk aan pandboek van de Rijksvastgoedbedrijf, wellicht beter bekend onder hun oude naam: RGD.

Wat kost het en wat levert het op?

Bjorn Seerden van VGDB geeft terecht aan dat je bij de opbouw van een gebouwdossier altijd te maken hebt met twee afdelingen: vastgoed en financieel. Uiteindelijk willen partijen maar 1 ding weten: Wat kost het en wat levert het op? Concreet met betrekking tot een gebouwdossier is de vraag hoe een goed gebouwdossier tot zoveel procent besparing komt?

Een goed gebouwdossier met actueel tekeningenbeheer bespaart je direct kosten in het dagelijks beheer. Zo wordt het makkelijker om externe leveranciers aan te sturen. Maar ook het doen van incidentele aanpassingen, het volgen van wijzigingen in regelgeving, het aanpassen van tekeningen voor het plannen of na het doen van onderhoud. Al deze dingen zijn eenvoudiger bij te houden. Met een goed gebouwdossier is je informatiemanagement beter, waardoor je meer tijd overhoud om je te richten op je kerntaken en daarin de kwaliteit te leveren die je graag wilt.

Niet alleen tekeningenbeheer: een goed gebouwdossier is meer!

Maar een gebouwdossier is meer dan alleen revisietekeningenbeheer. Er komen ook andere aspecten van het gebouw bij kijken. En er zijn nog thema’s nodig in een goed gebouwdossier. Het begint al met de organisatie van een kernteam, maar ook wetgeving, beleid en tools zijn hoekstenen die mijn inziens niet mogen ontbreken. Wil je jouw gebouwdossier op orde maken maar lukt het je niet om echt te beginnen? Meld je dan aan voor mijn online-programma Stapsgewijs Gebouwinzicht en start 25 maart gelijk met de opbouw van jouw gebouwdossier. Meer weten en aanmelden >

Meer voorbeelden systemen voor tekeningbeheer zijn te vinden op: gebouwdossier.startpagina.nl
Lees ook: Mijn interview met Rolf Hornes, directeur van Vgib, over een goed duurzaam gebouwdossier.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.