Nee, deze blog is geen stemadvies. Uiteraard wil en zal ik me daar niet mee bemoeien. Wel vind ik het wel belangrijk om te kijken wat elke partij van plan is te doen met betrekking tot duurzaamheid. Daar hoor ik alleen maar bar weinig over. Vanuit gebouwinzicht werk ik al een paar jaar aan het verduurzamen van de bestaande bouw. Omdat ik ervan overtuigd ben dat inzicht in je gebouw de basis is voor continue verduurzaming.
Gister bij Pauw en Jinek: de verkiezing ging het gelukkig wel over duurzaamheid. Alle partijen hebben wel iets staan in hun programma over het klimaatakkoord dat in Parijs is afgesloten. De meesten geven gelukkig aan dat ze de afgesproken doelen willen behalen. Maar hoe partijen geld willen gaan besteden, is mij niet beantwoord.
Is duurzaamheid eigenlijk wel een verkiezingsonderwerp?
Dat is een vraag. In het programma #WhatTheHague wordt via een kijkcijferanalist gekeken wanneer mensen zappen tijdens televisiedebatten. Wat blijkt? Zodra het woord ´duurzaamheid´ valt, is dat het geval. Logisch dat veel partijleiders geen aandacht aan het klimaat besteden in de verkiezingscampagne. Waarschijnlijk is het voor de meeste zwevende kiezer te ‘ver van hun bed’ en gaat het hen over vandaag, morgen en een periode van vier jaar.
Yes! Toch!
Sommige kiezers denken wel degelijk aan duurzaamheid. Maar mijn hart maakte vanochtend een sprongetje! Dit blijkt uit de spontane actie van een aantal Nederlanders welke veel bijval krijgt op Facebook en Twitter onder #KiesKlimaat. De actie roept op om in het komende slotdebat van dinsdag 14 maart bij de NOS ´het klimaat´ tot een discussieonderwerp te maken. Doel is om de politieke partijen aan de tand te voelen over wat zij werkelijk van plan zijn op het gebied van klimaat. Ik ben heel benieuwd welke partij ik zou moeten stemmen als ik vind dat de klimaatdoelstellingen behaald moeten worden in 2020 en wat we daar dan vanuit de gebouwde omgeving aan kunnen doen.
De stok, de wortel of de preek
Wie gaat voor wetgeving, strengere controles en dus de harde stok achter de deur? Wie steekt in op stimuleren door middel van een sappige wortel? En welke partij houdt het bij een preek van goede bedoelingen? Ik hoor het graag in dat slotdebat, want dan weet ik waar ik met gebouwinzicht op in moet zetten: de stok, de wortel of de preek. Ik hoop dan ook dat #KiesKlimaat veel navolging krijgt. Als jij ook wil dat klimaat een onderwerp wordt tijdens het slotdebat, volg de actie dan: #KiesKlimaat. Doen!
Meer informatie
Natuurlijk ga jij stemmen! Maar wil je nu gelijk opzoeken welk partijprogramma qua duurzaamheid het beste bij jouw past? Ik heb een aantal sites daarvoor op een rij gezet.
Overzicht van stemwijzers duurzaamheid en klimaat 2017 (bron: Eigenwijsblij)
Groen Kieskompas (Bron: CO2ntramine, Platform rond de diepe ondergrond en de energie van Noord-Nederland)
Tweede Kamerverkiezingen: dit zeggen de partijen over een duurzame samenleving (Bron Plus online)
Kieswijzer Duurzame energie (Bron: Groene Zaak, Alliander, Eneco, Duurzaam Bedrijfsleven, SGS search)
[fsb-social-bar]