Heb jij er al één?

Deze week is het ‘de week van de RI&E’. Een week waarin de Risico Inventarisatie en Evaluatie centraal staat. Ondernemen brengt namelijk risico’s met zich mee. Of dat nu om het werken met machines, gevaarlijke stoffen of enorme werkdruk gaat. Risico’s horen bij ondernemen en gelden voor elke branche. Dus ook binnen het vastgoed. Elke ondernemer met personeel in dienst is via de Arbowet verplicht een RI&E te hebben. Inspectie SZW controleert hier op.

RI&E en gebouwdossier

Een RI&E behoort een vast onderdeel van je gebouwdossier te zijn. Het valt onder de derde hoeksteen van een goed gebouwdossier*: de Hoeksteen Eisen. Een RI&E is eigenlijk niets meer dan twee dingen: een LIJST met alle (veiligheids- en gezondheids-)risico’s in het bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor jouw personeel en bedrijf terugdringen. Dus ook het financiële risico.

Een RI&E voor jou

Een RI&E bevat zowel aspecten die aan de organisatie gebonden zijn, als zaken die puur met het gebouw te maken hebben. Als huisvestingsmanagers is het jouw taak om hiervan op de hoogte zijn. Enkele veel voorkomende voorbeelden: Zijn er plekken in het gebouw met valgevaar? Of zijn er plekken waar mogelijk gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen? Hoe is de veiligheid van de gebouwgebruikers geborgd als je ergens met een verbouwing bezig bent? Zo zijn er nog veel meer vragen die je voor kunt zijn door met een RI&E aan de slag te gaan.

Heeft jouw bedrijf al een RI&E?

Het opstellen van een RI&E is niet lastig, maar kost wel tijd. Bekijk het filmpje van het Steunpunt RI&E voor een uitgebreidere introductie.
Voor het opstellen van een RI&E kun je overigens gemakkelijk en vaak gratis gebruik maken van de RI&E-instrumenten op de website van het Steunpunt RI&E. Deze instrumenten, ontwikkeld door brancheorganisaties, helpen om de risico’s te inventariseren, te evalueren en een plan van aanpak te maken om ermee aan de slag te gaan. Klik hier om meer te lezen over deze instrumenten. Heel handig zijn deze instrumenten per branche georganiseerd.

Zelf aan de slag!

Wil je niet alleen met een RI&E aan de slag, maar met je complete gebouwdossier? Weet je niet hoe en waar te beginnen? Ik help je graag met één van mijn trainingen en cursussen. Als je eerst wil bespreken met mij wat voor jou nu precies de beste aanpak is, neem dan contact met mij op of plan direct een afspraak in. Ik help je graag op weg.

*Wil je weten wat ook al weer de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier zijn? Download dan de Whitepaper en bijbehorende checklist

Bron: Steunpunt RI&E

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.