Een van de trends binnen Duurzaam Bouwen is momenteel de aandacht voor Circulair bouwen en Circulaire economie. Maar wat is circulair bouwen nu precies? En wat kun je er mee als huisvestingsmanager? Gebouwinzicht zocht het voor je uit:

Basisgedachte

Circulair betekent niets meer en niets minder dan kringloop. Deze kringloopprincipe is dan ook de basisgedachte. En dat is echt een andere manier van denken dan dat we nu voor veel producten (en dus ook onze gebouwen) doen met denken in een lineair (eindig) model.

In het huidige systeem worden grondstoffen gedolven, verwerkt tot producten en deze worden vervolgens aan het einde van de levensduur vernietigd. Dit systeem bestaat al sinds de industriële revolutie en heeft als onderliggend fundament de notie dat er altijd voldoende grondstoffen aanwezig zijn en dat ons ecologische systeem in staat is het afval – zowel naar lucht, water als land – te absorberen. (Bron: Waarom de circulaire economie geen oude wijn in nieuwe zakken is)

Iedereen begrijpt dat we er met de huidige wereldbevolking en de toekomstige vraag naar grondstoffen de aarde zullen uitputten. Het energievraagstuk is één van de eerste knelpunten, maar ook op andere materialen lopen we echt al heel snel tegen de grens aan. Grondstoffen voor je telefoon, je laptop, maar ook de grondstoffen voor het onderhoud aan je gebouw zijn gewoonweg eindig.

Van wieg tot wieg met Cradle to Cradle

Tegenwoordig denken we veel meer in kringlopen. Onderdeel hiervan is de Cradle to Cradle (C2C) filosofie van Michael Braungart en William McDonough.

De centrale gedachte, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food. (Bron: Cradle to Cradle (Wikipedia))

Wat is Circulaire Economie?

De circulaire economie betekent grofweg dat we producten en materialen blijven gebruiken, ook als een product kapot of oud is. Dat kan door recycling, refurbishment, hoogwaardig hergebruik en op meer manieren. Daar horen nieuwe businessmodellen bij en een andere manier van samenwerken en relaties met klanten onderhouden. (Bron: Hoe en Wat van Circulaire ondernemen)

Uit bovenstaande quote blijkt dat veel zaken die we nu zien in de wereld om ons heen, onderdeel zijn van de circulaire economie. Een voorbeeld hiervan is de deeleconomie, waarin we auto’s delen via Snappcar of Greenwheels, gereedschap uit de buurt kunnen lenen via Peerby en zelfs ons huis met andere kunnen delen via Airbnb.

Van een Circulaire Economie naar Circulaire gebouwen

De tijd om bij een circulair gebouw te denken aan ‘man met geitenwollensokken die in zijn boomhut van zwerfafval gaat wonen en alleen nog maar regenwater gebruikt’ is echt voorbij. Door te erkennen dat er verschil is tussen de werkelijke kringloop van het materiaal, en het deel over de nieuwe businessmodellen, snap je ook dat er kansen liggen voor de gebouwde omgeving. Om deze kansen verder te benutten is de Green Deel Circulaire gebouwen opgericht:

De Green Deal Circulaire Gebouwen is een samenwerking tussen overheid, bedrijven en instellingen om het gedachtegoed van de circulaire economie op actieve wijze te vertalen naar gebouwen. De Green Deal Circulaire Gebouwen richt zich op een minimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen en producten bij het ontwerp en de exploitatie van bedrijfsgebouwen. Voor gebouwen betekent dit niet alleen het kijken naar materialen, maar ook naar levensduurverlenging door het maximaal aanpasbaar maken van de gebruiksfunctie van een gebouw. (Bron: GreenDeal Circulaire Gebouwen)

Een mooi voorbeeld is het gemeentehuis van Brummen. Hierin zijn vele aspecten toegepast van Cradle to Cradle.

Wat betekent Circulaire economie voor Gebouwinzicht?

Wat kan jij als huisvestingsmanager van een bestaand gebouw hier nu mee? Laat je inspireren door de mooie voorbeelden op de verschillende sites. En kijk eens naar welke producten of diensten jij circulair kan inkopen. Een simpel voorbeeld hiervan is dat je tegenwoordig geen ‘lampen’ meer hoeft te kopen, maar dat je kan bij verschillende aanbieders ‘licht’ koopt. Dus als er een lamp kapot gat, vervangen zij hem en nemen de oude lamp ook nog mee. Je wordt helemaal ontzorgt.
Maar ook andere zaken kun je circulair inkopen. En zo draag jij als huisvestingsmanager bij een duurzamere gebouwde omgeving.

Spar met mij

Wil je hier een keer hierover met mij van gedachte wisselen door sparren? Of wil je meer informatie? Neem dan gerust een keer contact met mij op.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.