Wat is BREEAM-NL In Use precies voor instrument? Het is een vraag die mij tegenwoordig vaak wordt gesteld. Met mijn bedrijf Sannie Verweij Advies werk ik veel als BREEAM assessor. Maar bij Gebouwinzicht is BREEAM nog een onbekend instrument. In deze blog leg ik uit wat BREEAM-NL In Use is.

BREEAM maakt duurzaamheid meetbaar

BREEAM is een instrument dat je kunt gebruiken om de duurzaamheid van je gebouw meetbaar te maken. BREEAM is van oorsprong een Engels instrument. De Dutch Green Building Council heeft dit keurmerk beschikbaar gemaakt voor de Nederlandse markt. Er is een BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouw en een BREEAM-NL In Use keurmerk voor de bestaande gebouwen. Het is een Nederlands instrument met Nederlandse vragenlijsten. Als je alle informatie over jouw gebouw voor handen hebt, is het mogelijk om in één dag een quickscan uit te voeren. Als je wilt certificeren ben je wel meer tijd kwijt.

Het leuke aan BREEAM-NL In Use is dat je met dit instrument niet alleen kijkt naar het gebouw zelf (het Asset), maar ook naar het Beheer en het Gebruik van het gebouw.

Wat kan een facilitair manager met BREEAM?

Hoe kun je als facilitair manager dit instrument gebruiken? Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een quickscan Duurzaamheid te maken van jouw gebouw. Het wordt daarmee een instrument om duurzaamheid bespreekbaar te maken. En zo het gesprek tussen de eigenaar en de gebruiker van het gebouw aan te moedigen. Want ik denk dat als je inzicht hebt in je gebouw, en BREEAM In Use kan daarbij helpen, dat je dan vanzelf het gesprek aangaat over wat er nog in het gebouw en bij de organisatie aan duurzaamheid verbeterd kan worden.

Duurzaamheid is meer dan alleen energiebesparing

Wat ik leuk vind aan BREEAM, is dat het duidelijk aangeeft dat duurzaamheid verder gaat dan alleen maar Energie besparing. Want wil jij als organisatie alleen werken aan energiebesparing? Of vindt jouw organisatie de gezondheid van de gebouwgebruikers veel belangrijker? Deze bredere kijk op duurzaamheid is een van de belangrijkste kenmerken van BREEAM. Heb je nog vragen over BREEAM, of andere vragen over het verduurzamen van de gebouwde omgeving vanuit gebouwinzicht? Bel dan gerust.

Klik hier om direct een Skype Sessie in te plannen.

Kijk ook de video die ik maakte van deze blog:

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.