Woensdag 13 maart jl. werden de cijfers van de doorrekening van de klimaatplannen bekend gemaakt. Met de 600 voorstellen lijkt het belangrijkste doel van het akkoord – 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in het jaar 2030 ten opzichte van het jaar 1990 – niet haalbaar. De kosten lijken echter mee te vallen. Dit kopte de NOS online naar aanleiding van de doorrekening van het klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB).

Niet ‘zij’ maar ‘jij’

De grote vraag die het bij mij oproept: Wat doe jij? Ga je wachten op overheidswetgeving? Ga jij afwachten, of en zo ja, hoe ‘zij’ die 600 verschillende maatregelen gaan omzetten naar wettelijke verplichtingen? Ga je wachten op de verschillende planbureaus met verschillende berekeningen, die misschien wel, maar misschien helemaal niets over jouw situatie zeggen? Of neem je zelf initiatief? Kijk je naar wat ‘jij’ zelf kan doen binnen jouw eigen organisatie en binnen jouw eigen vastgoedportefeuille? Ik hoop dit laatste.

Klimaat drammer

Ik ben hopelijk geen ‘klimaat drammer’ in zin van de negatieve associatie van een ‘drammer’, maar ik kijk wel wat ‘ik’ zelf kan doen voor het klimaat. Zowel privé als zakelijk draag ik op mijn manier bij aan het verduurzamingsvraagstuk. Dit is dan ook de reden waarom ik Gebouwinzicht heb opgericht. Ik ben ervan overtuigd dat gebouwinzicht binnen onze branche van bestaand vastgoed de eerste stap is voor continue verduurzaming. Als je weet wat er speelt, weet je ook welke maatregelen jij binnen jouw gebouw de komende 10 jaar kan of moet nemen. Op basis hiervan weet je vervolgens welke kosten je met jouw bedrijf of organisatie kan verwachten. Financiën zijn immers van doorslaggevend belang. Zo werkt het. En zo realistisch ben ik dan ook wel weer.

Samen voor Gebouwinzicht

Wil je aan de slag met verduurzamen en het op orde krijgen van jouw gebouwdossier? Dan ben je wellicht al bekend met mijn checklist aan de hand van mijn model van de 5 hoekstenen voor het goed gebouwdossier. Als je deze nog niet kent, kun je de checklist gratis downloaden op de website van Gebouwinzicht. Als je daar nog vragen over hebt, of er meer over wilt weten neem dan via een e-mailbericht contact met mij op. Gebruik hiervoor het e-mailadres sannie@gebouwnicht.nl. Ik maak dan tijd voor jouw vraag, kijk of ik de beste partij ben om jou te helpen of bel je zo nodig even op voor verder overleg. Het is mijn missie om jou te helpen bij het verduurzamen. Dus als ik kan, dan help ik je graag.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.