Gebouwbeheer is een breed vakgebied: van een gedegen beveiliging en goed terreinbeheer tot digitale informatievoorziening, groen op de werkplek en klimaatbeheersing. Wat er precies onder valt, dat is maar net hoe dit bij jouw organisatie is omschreven en kan dus overal anders zijn. Omdat het zo divers is, is geen dag hetzelfde en dus ook het nooit saai. Nadeel is alleen, omdat het zo veelomvattend is, dat het hierdoor vaak ontbreekt aan overzicht.

Heb jij dat ook?

Dan heb je vast ook het gevoel dat je continu brandjes aan het blussen bent, alleen maar met korte termijn bezig bent en ad hoc werkt. Dat je het idee hebt dat je elk jaar dezelfde informatie en gebouwtekeningen moet opzoeken (of zelfs opnieuw moet laten maken) voor een nieuwe verbouwing en dat geeft de indruk dat je achter de feiten aanloopt. Geen fijn gevoel, want je weet dat het anders zou moeten. Je moet ook op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, zoals de veranderingen in de wetgeving voor energiebeheer. De eisen met betrekking tot energiebesparing worden daarbij steeds strenger. Ook voor Legionella en brandveiligheid zijn er wetten en regels waar je aan moet voldoen…

Naast deze technische redenen, kunnen er ook organisatorische zaken aanleiding voor dit gevoel van gebrek aan inzicht en overzicht. Bijvoorbeeld omdat je functie is veranderd. Waar je vroeger gebouwbeheer ‘ernaast’ deed toen jullie nog 1 gebouw hadden, is nu met 3 gebouwen je functie veel complexer geworden. Of je collega is met pensioen gegaan en waar jij eerst alleen verantwoordelijk was voor het beheer van de technische installaties, ben je dat nu ineens ook voor het aansturen van de bouwkundig aannemers. Meer taken op je bordje, met minder overzicht over het geheel.

Van overzicht naar inzicht

Redenen genoeg om de zaken rondom gebouwbeheer te organiseren. Helemaal als de eigenaar van het pand het gebouw wil verduurzamen en je wilt voorkomen dat externe adviseurs onnodig kosten gaan maken. De meeste informatie zal waarschijnlijk al bekend zijn, maar is helaas niet goed geborgd. Je vermoed dat de vorige eigenaar die onderzoeken namelijk al had uitgevoerd. Of je weet dat er LED verlichting is aangebracht, maar de armaturenlijst is niet met 2 muisklikken teruggevonden. Daarbij zijn veel verschillende partijen betrokken en laait de discussie weer op van de split incentive: wie maakt de kosten voor de investeringen en wie heeft daar de baten van.
Herken je je in een deel van bovenstaande? Dan is het tijd om jouw gebouwbeheer te ordenen. Volg hiervoor de tweedaagse cursus Grip op Vastgoeddata.

In de cursus grip krijg je handvatten om orde op zaken te stellen. Zie het als een opruimcoach, waarbij je aan de hand van het model van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier concreet aan het werk gaat met dat ordenen. Let op: de cursus is niet ‘hoog-over’ met alleen maar theoretische kennis. Het gaat er vooral om dat jij zelf de grip krijgt over het gebouwbeheer. Zo ga je tijdens de cursus praktisch aan de slag om voor jouw situatie de checklist in te vullen van die 5 hoekstenen: organisatie, gebouw, wet- en regelgeving, beleid en instrumenten. Uiteraard ben je na de cursus ook op de hoogte van de nieuwe (energie)wetgeving, maar deze cursus is vooral bedoeld om jou de handvatten terug te geven zodat jij zelf de regie hebt over jouw gebouwbeheer. Na de cursus heb jij weer helder wat de belangrijkste speerpunten zijn (en waarom) binnen jouw gebouwbeheer en heb je een stappenplan om daarmee aan de slag te gaan.

Wil jij weer grip op jouw vastgoeddata? De cursus vindt plaats op 19 maart en 2 april bij Helix in Utrecht. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Helix Academy

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.