Deze videoblog gaat over de infographic die we maakten voor het Platform Duurzame Huisvesting.
Heb je vragen, neem dan contact op met Sannie Verweij van Gebouwinzicht, of met Robert Sengers van Kernwaarde Groen

Verduurzaam Bestaande Kantoren | Meten, Weten en Samen Verbeteren

Transcriptie videoblog infographic
Vandaag wil ik een videoblog laten zien over de infographic die we maakten voor het Platform Duurzame Huisvesting.

Laten wij het accent leggen, in dezelfde zin op twee kernwaarden:
Waarom willen we BESTAANDE gebouwen verduurzamen?
Waarom willen we bestaande gebouwen VERDUURZAMEN?

Ook, deze zijn een paar kreten die in ons onderzoek vaker horen noemen: productiviteit, we willen gezonde gebouwen, natuurlijke hulpbronnen etc.

Hoe kunnen we dezelfde taal spreken?

De huidige situatie is echter dat we allemaal een beetje langs elkaar heen praten. Want wat is duurzaamheid nu eigenlijk?
Instrumenten zoals checklist en certificerings-methodieken, helpen om één taal voor duurzaamheid te spreken. Ze maken duurzaamheid meetbaar.

Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar. We hebben er een aantal genoemd. Opvallend is dat sommige instrumenten heel erg over het gebouw gaan, zowel in de bouwfase als in de gebruiksfase. En andere instrumenten zijn meer een meting van de duurzaamheid van een organisatie.

In BREEAM-NL In Use worden zowel de gebouw aspecten als de organisatie aspecten behandeld.

Belangrijk is te weten dat duurzaamheid meer is dan energie alleen. Uit onderzoek van JLL blijkt dat gezondheid en comfort hoog in de top 5 staat van onderwerpen die men onder duurzaamheid verstaat.

Waar staan we nu, eigenlijk?

We hebben gekeken naar de totale kantorenvoorraad die in aanmerking zouden komen voor certificering met het BREEAM-NL In Use label. Dit zijn er ongeveer 36.000 in Nederland.

In de afgelopen jaren zijn er pas 97 kantoren gecertificeerd met BREEAM-NL In Use. Er zijn wel meer Quickscans uitgevoerd. Sommige instrumenten zijn alleen geschikt voor een Quickscan, voor intern gebruik, om te kijken waar je nu staat. Andere instrumenten kun je ook gebruiken om te certificeren.

BREEAM-NL In use is sinds 2011 in gebruik. Je ziet wel een duidelijke toename in het aantal certificaten. Onze schatting is dat er ongeveer 5 keer zoveel kantoren ene Quickscan hebben uitgevoerd dan het aantal gecertificeerde gebouwen. In sommige steden is het aantal Quickscans groter door het onderzoek BBN. En ook CFP en DHV hebben al grotere portefeuilles bekeken. Maar gezien de bekendheid van het instrument en de input van andere adviseurs denken wij toch dat de aanname van 5 keer redelijk accuraat is.

Gezien de totale kantoren voorraad zijn er dus nog heel veel kansen om te gaan verduurzamen. En ons advies is om te kiezen voor een instrument, maakt niet uit welke, maar door te kiezen, zorg je ervoor dat je met jouw team 1 taal voor duurzaamheid spreekt. Door te werken aan gezamenlijke doelen, kun je meer bereiken en echt verduurzamen.

Download de infographic

Wil je de infographic zelf nog een keer bekijken? Download dan de pdf op de site van het Platform Duurzame Huisvesting.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.