2017 biedt ook dit jaar mogelijkheden om bestaand vastgoed verder te verduurzamen. Dat verduurzamen moet, staat voor mij als een paal boven water. De technieken zijn er al lang voor vergaande energiebesparing; genoeg prachtige projecten die dat aantonen. Dit geldt natuurlijk ook voor nieuwbouw, maar de grootste uitdaging blijft, ook in 2017, de bestaande bouw.

Financiële prikkels in 2017

Ook nu zijn er financiële en fiscale regelingen die verduurzamen aantrekkelijk maakt. Gelukkig! Ik benoem de twee belangrijkste regelingen met voornaamste wijzingen ten opzichte van 2016.

1= Energie Investeringsaftrek (EIA) in 2017
De EIA wil energiebesparing en de inzet van duurzame energie stimuleren. Denk aan warmtepompsystemen, warmteterugwinningssystemen, LED-verlichting, HR-glas en verlichting- en/of klimaatbesparingssystemen. Ook komen energiezuinige processen, transportmiddelen en duurzame energieprojecten in aanmerking. Voor 2017 is er iets minder aftrek (nu 55,5% ipv 58% in 2016). Daar tegenover staat dat de minimaal vereiste energiebesparing voor bedrijfsgebouwen, processen en transportmiddelen is verlaagd. Dus meer investeringen komen voor EIA in aanmerking!
Bron Subvention: Nieuwe EIA 2017 gepubliceerd.

2= Milieu InvesteringsAftrek (MIA) in 2017
Om ondernemers te stimuleren te investeren in duurzame gebouwen en milieuvriendelijke producten en processen, is de MIA regeling bedacht. Deze regeling biedt een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Net als in de EIA zijn ook voor de MIA de eisen aangescherpt. Zo komen bijvoorbeeld BREEAM In-Use gebouwen met niveau Excellent of GPR score 7,5 in 2017 voor 27% MIA in aanmerking in plaats van 36% in 2016. Daarnaast moet elk BREEAM gebouw op de thema’s Natuurgebruik & Ecologie en Materialen een score behalen van 45%, dit was 30% in 2016.

Bron Subvention: Nieuwe MIA 2017 gepubliceerd.

Kennis: interessante bijeenkomsten in januari 2017

Naast een financiële prikkel gaat verduurzamen ook om kennis. Verruim je kennis en zorg dat deze actueel is en blijft. Deze maand zijn daar al genoeg interessante mogelijkheden voor. Ik noem 3 interessante bijeenkomsten voor eind januari:

Nieuwjaarsbijeenkomst Nevap
Dinsdag 17 januari organiseert Nevap op Schiphol haar Nieuwjaarsbijeenkomst met inspiratiesessie om innovatief met je klant op reis te gaan.

Facility for Future van FMN
Van woensdag 18 t/m vrijdag 20 januari vindt in de Brabanthallen in Den Bosch het vernieuwende vakevent Facility for Future 2017 plaatst van de FMN. Interessant als je meer wilt eten over circulaire economie, het gebouw van de toekomst en gezond werken.

Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer
Van dinsdag 24 t/m donderdag 26 januari is in de Jaarbeurs in Utrecht de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer. Donderdag 26 januari verzorg ik een lezing over inzicht in prestaties installaties en beleving medewerkers (zaal 3 om 15:30 uur).

Zie ik je op een van deze bijeenkomsten?
Laat het mij weten op Twitter, dan ontmoeten we elkaar daar!

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.