Veel gestelde vragen over de Energie Bespaar Game 

 

Over de Energie bespaar game

Wat is dit voor game? 

De Energie Bespaar Game is een serious game. Het zorgt ervoor dat je in een korte, intensieve periode op een leuke manier leert. De game is online en vindt plaats in een periode van 7 weken, gedurende 30 -60 minuten per week. Je speelt zowel alleen als samen met een team van mensen met jouw gebouw of van jouw bedrijventerrein. 

Voor wie is de Energie Bespaar Game bedoeld?

De game is bedoeld voor mensen die aan de slag willen met hun gebouwen. Er is een aparte game voor teams die samen werken aan 1 gebouw, een interdisciplinair team met bijvoorbeeld de vastgoedeigenaar van het gebouw, mede-huurders, de facility- en huisvestingmanager, maar ook aan andere eindgebruikers, de CSR-manager en de installateur. En een game voor mensen die met 1 of 2 personen namens een gebouw mee willen doen. Jullie spelen in een team met andere deelnemers van hetzelfde bedrijventerrein of uit de regio.  

Waar gaat de game inhoudelijk over?

De game leert je over energie en sturen op werkelijk gebruik. Hoe kan je energie besparen zonder verbouwingen en je leert in teamverband ideeën te ontwikkelen om tot een plan voor energiebesparing te komen. En als er wel verbouwingen nodig zijn, heb je genoeg kennis om het gesprek met de energie adviseur aan te gaan en zelf de juiste keuzes te maken. Aan het eind van de game heb je een goede start gemaakt met de verduurzaming van je pand en weet je hoe je verdere stappen kunt zetten.  

Hoe meld ik mij hiervoor aan?

De aanmelding (inschrijving) gebeurt online via de website https://gebouwinzicht.nl/gideonenergietransitiegame/ Via de aanmeld knop kom je op een formulier waar je je gegevens in kan vullen. Een week voor de game start krijg je dan een e-mail met je inlog gegevens en de verdere informatie. 

Hoe spelen we de Energie Bespaar Game?

De bedoeling is dat de game in teams van 5-10 personen wordt gespeeld. De teams kunnen op initiatief van eenieder worden samengesteld. De game is online, ieder lid kan zelf de quizvragen en acties uitvoeren, maar de teamleden kunnen elkaar natuurlijk ook opzoeken om het spel in een fysieke bijeenkomst gezamenlijk te spelen. 

Wat is de doorlooptijd van de game en wat kost het mij aan tijd per week?

De game start op 3 april door middel van een online kickoff van ongeveer een half uur. Je ontvangt die dag de eerste challenge in je mail. . 

  • Maandag 3 april Kick-Off en verzending  Challenge 1
  • Maandag 10 april- 2de paasdag, wordt Challenge 2 automatisch vanuit het systeem verzonden, je kunt dan dinsdag aan de slag. 
  • Maandag 17 april- Challenge 3 wordt verzonden
  • Maandag 24 april (start meivakantie) Challenge 4 wordt verzonden, deadline is nu 2 weken i.p.v. 1 week. 
  • Maandag 1 mei geen challenge vanwege mei vakantie
  • Maandag 8 mei Challenge 5 wordt verzonden
  • Maandag 15 mei Challenge 6 wordt verzonden 
  • Vrijdag 26 mei: deadline inleveren laatste challenge (langer de tijd vanwege hemelvaartweekend).  
  • Dinsdag 30 mei: slot bijeenkomst.

De game eindigt op dinsdag 30 mei 2023 met een online slotbijeenkomst.

Gemiddeld kost het spelen van de game 30 tot 60 minuten per week.   

Doe ik alleen mee of met een team? 

Beide. Je kunt de challenges alleen doorlopen en met de punten die je verdient kun je als individu de eindprijs winnen. Je bent ook ingedeeld in een team. Samen met je team kun je ook prijzen winnen: deze zijn wekelijks te verdienen. Zorg er dus voor dat iedereen uit jouw team actief meedoet om kans te maken op prijzen. Daarnaast is het ook leuk om met anderen samen te werken aan de challenges. 

Ben ik verplicht om alles te doen?

De game is opgebouwd uit 6 weekopdrachten (challenges), waarvan per week 1 challenge gespeeld wordt (duur: ongeveer 30– 60 minuten). Het is het leukste als je iedere week mee doet en de hele game afmaakt. Dan maak je ook kans op de eindprijs en alle weekprijzen. Je hoeft echter niet alle acties per week te doen. Je kunt zelf kiezen welke bij je past en waar je tijd voor hebt. Voor het leerproces en het elkaar stimuleren in het winnen van de game is het natuurlijk leuk als je lekker aan de slag gaat met de opdrachten. 

Door wie is de Energie Bespaar Game georganiseerd?

De game wordt georganiseerd door een collectief van partijen, www.gebouwinzicht.nl , www.the2bcollective.com, www.gideonstribe.nl De ontwikkeling van de game is gefinancierd vanuit een subsidie van de Energiebespaarcoalitie, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Over het spelen van de game

Bij wie kan ik terecht voor vragen voorafgaand aan de game?

Je kan contact opnemen met Sannie Verweij van Gebouwinzicht. 

Hoe kan ik de game spelen? 

Op het dashboard zie je een aantal challenges staan. Bij elkaar vormen die challenges een leerprogramma.    

Iedere challenge bestaat uit drie stappen die je in 30 minuten af kunt ronden:  
1.    Quiz: enkele meerkeuze vragen ter inspiratie  
2.    Actie: een kleine (online) opdracht uitvoeren  
3.    Delen: je mening of idee delen.   

Als de challenge van de week klaar staat, ontvang je automatisch daarvan een bericht in je inbox. Door alle drie de stappen van de challenge uit te voeren kun je je boom tot bloei laten komen. Door punten te verdienen kun je ook nog eens prijzen winnen.  

Er zijn wekelijks meerdere acties te maken, moet ik ze allemaal doen? 

Nee, je hoeft ze niet allemaal te doen. Doe minimaal één actie, de actie die jou het meest aanspreekt, om de challenge af te ronden. Je mag natuurlijk wel meer acties doen, dat is leuk én je verdient meer punten. 

Hoe upload ik een foto in de share of een safari? 

In de community en in sommige acties is het mogelijk om een foto te uploaden. Je kunt heel simpel een foto kiezen uit de mappen op jouw computer of telefoon door te klikken op ‘Upload foto’. Als het niet lukt om te foto te uploaden kan het bestand te groot zijn. Soms wordt de bestandsformaat niet herkend, zoals .HEIC. Een .jpg bestand gaat meestal goed!

Wat zijn porren en pluimen? 

Je kunt jouw teamleden of andere deelnemers aan de game porren en pluimen sturen. Hiermee geef je ze een aanmoedigend duwtje in de rug of geef je ze een compliment. De ander krijgt hiervan een notificatie. Ga naar ‘Collega’s’ en klik onder de naam van een deelnemer op ‘por’ of ‘pluim’. Dan kun je kiezen voor een standaard berichtje of je schrijft een eigen berichtje. 

Wat doet een team aanvoerder? 

De team aanvoerder is het eerste aanspreekpunt van het team. Belangrijkste rol: de anderen motiveren door het goede voorbeeld te geven en porren en pluimen te sturen! De kans bestaat, dat jouw team nog geen team aanvoerder heeft. Bespreek dan met elkaar wie dit gaat zijn. 

Ik heb een of meerdere weken gemist, kan ik nog meedoen? 

Jazeker, je kunt altijd instappen en de challenges van de weken daarvoor inhalen. Op deze manier kun je als laatstarter toch nog jouw team aan de eindoverwinning helpen. 

Punten verdienen & prijzen winnen

Hoe kan ik prijzen winnen? 

Op verschillende manieren. Op de pagina ‘Win prijzen’ in het menu bovenin de website van de game, kun je lezen hoe je prijzen kunt winnen per week. In de introductie van iedere challenge zie je ook welke prijzen er die week te winnen zijn.
Je kunt prijzen winnen op basis van het aantal punten wat je haalt, individueel en met je team. Wanneer er sprake is van gelijkspel, kijken we naar hoeveel tips, ideeën etc. er gedeeld is (SHARE) met andere teamleden of teams.

Voor wie is de Energie Bespaar Game bedoeld?

De game is bedoeld voor mensen die aan de slag willen met hun gebouwen. Er is een aparte game voor teams die samen werken aan 1 gebouw, met een interdisciplinair team met bijvoorbeeld de vastgoedeigenaar van het gebouw, mede-huurders, de facility- en huisvestingmanager, maar ook aan andere eindgebruikers, de CSR-manager en de installateur. En een game voor mensen die met 1 of 2 personen namens een gebouw mee willen doen. Jullie spelen in een team met andere deelnemers van hetzelfde bedrijventerrein of uit de regio.  

Hoe verdien ik punten? 

Je verdient punten door de challenges te spelen. Voor ieder onderdeel krijg je punten.  

Quiz: voor iedere vraag die je (voor de eerste keer) beantwoordt krijg je punten. Voor iedere vraag die je góed beantwoordt krijg je bonuspunten.  

Actie: voor iedere actie krijg je punten. Het aantal punten per actie wisselt en is afhankelijk van de intensiteit van de actie.  

Share: voor het invullen van de poll krijg je punten. De laatste stap, het delen van een berichtje, is niet verplicht.   

Wie bepaalt welk team per week gewonnen heeft en op basis waarvan gebeurt dat?

Een onafhankelijke jury zal per week bepalen welk team gewonnen heeft op basis van tevoren vastgestelde regels. Dit heeft onder andere te maken met hoeveel punten je binnensleept als team (je kunt per quiz vraag en per actiepunten winnen) en hoeveel je deelt met anderen. 

Welke prijzen kunnen er gewonnen worden?

Dat is een verassing, maar we kunnen alvast verklappen dat de prijzen vaak te maken hebben met energiebesparing. Dit kan 1 prijs zijn voor een winnend team of een prijs per teamlid van het winnende team.  

Account & Privacy

Hoe pas ik mijn profielfoto aan? 

Rechtsboven in het scherm zie je jouw naam staan met daarnaast een pijltje naar beneden. Klik daarop en klik dan op ‘Mijn account’. Daar kun je je voorkeurstaal aanpassen. Zie je jouw naam niet rechtsboven in het scherm? Dan zit je in een challenge. Klik dan eerst op ‘Sla op en verlaat’. 

Hoe pas ik mijn inloggegevens aan? 

Rechtsboven in het scherm zie je jouw naam staan met daarnaast een pijltje naar beneden. Klik daarop en klik dan op ‘Mijn account’. Daar kun je je voorkeurstaal aanpassen. De talen die beschikbaar zijn, zijn bepaald door de organisator van het programma waar jij aan meedoet. Zie je jouw naam niet rechtsboven in het scherm? Dan zit je in een challenge. Klik dan eerst op ‘Sla op en verlaat’. 

Zijn mijn gegevens veilig? 

Ja, jouw gegevens zijn veilig. De organisator van jouw programma is verwerker van jouw gegevens en heeft een verwerkersovereenkomst getekend met één van de licensed partners van The 2B Collective. Licensed partners hebben ook een verwerkersovereenkomst en contract met The 2B Collective. Voor meer informatie, zie ook de privacy en cookieovereenkomst. 

Wat gebeurt er met mijn ingevulde antwoorden?

De antwoorden die jij geeft in de quiz, acties en polls worden versleuteld opgeslagen. Aan het eind van het programma worden deze anoniem uitgedraaid voor analyse en voor het opmaken van een rapportage. Hiermee berekenen we bijvoorbeeld hoeveel energiebesparing jullie als regio bespaard hebben met acties. De berichtjes en foto’s die jij zelf deelt in de acties en share zijn voor iedereen zichtbaar. 

Problemen tijdens het spelen van de game

Waar kan ik terecht als ik iets in de game niet snap? Een opdracht, quizvraag of andere content?

Als je een quizvraag of actie niet snapt, kun je contact opnemen met degene die de game heeft geschreven via: sannie@gebouwinzicht.nl. 

Wat doe ik als de game vastloopt of het niet goed doet?

Als je tegen een bug aanloopt in de game, ofwel hij doet het niet goed, dan kun je deze melden bij The 2B Collective. The 2B Collective is de ontwikkelaar en beheerder van het platform waarop jij deze game speelt. Je kunt het probleem melden via: support@the2bcollective.com. 

Hoe meld ik misbruik? 

Er is sprake van misbruik als er bijv. kwetsende berichten geplaatst worden in de acties of de share, of als jij kwetsende berichten ontvangt in de porren en pluimen. Meld misbruik zo snel mogelijk bij The 2B Collective, de ontwikkelaars van het gamified platform, via support@the2bcollective.com. 

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.