Soms kom ik een titel tegen van een blog die mij triggert om de inhoud ervan te willen lezen. Zo ook de titel ‘De vastgoedmanager is dood, lang leve de vastgoedmanager’ van Dick Ausems, directeur van Ausems Vastgoed Beheer Advies. Met de inhoud ben ik het roerend eens. De traditionele Vastgoed Manager is dood. De traditionele Vastgoed Manager als spil tussen alle betrokken stakeholders – van vastgoedeigenaar, aannemer, installateur, huurder, gebruiker, servicedesk, etc.- is vaak eerder de bottleneck dan de olie waarop het beheer en onderhoud draait. Vaak krijgt hij of zij veel te veel informatie, moet daar zelf prioriteiten uit destilleren om zodoende toch snel te kunnen handelen.

Tijd voor innovatie

Tegenwoordig is data digitaal beschikbaar. Het is dus vooral de uitdaging om alle informatiestromen te managen, zodat de Vastgoed Manager van bottleneck weer de olie wordt. Ausems zegt dan ook in zijn blog: “de grootste innovatie waarmee u nu moet starten is informatiemanagement. Te beginnen met intelligente cloud portals waarin alle stakeholders gelijktijdig samenwerken door gebruik van actuele en kwalitatief hoogwaardige informatie binnen virtuele gebouwen.” Een regelrecht pleidooi voor een digitaal gebouwdossier!

Ausems geeft de Vastgoed Manager de nieuwe naam van Vastgoed Informatie Manager. Ik wil nog een stap verder gaan: niet alleen Vastgoed Informatie Manager maar ook een Vastgoed Communicatie Manager. Want al die informatie die je als organisatie verzamelt in een systeem is één. Maar uiteindelijk draait het allemaal om Communicatie. Een goed onderhoudsbeleid kan je als Vastgoed Manager alleen maar maken als je heel goed weet wat de eigenaar van het gebouw wil, en wat de gebruikers willen. En daarnaast kan het gebouw alleen maar optimaal gebruikt worden als de gebruikers goed weten wat ze kunnen verwachten. Ook de communicatie met installateur en andere opdrachtnemers is essentieel. Al die communicatie vindt plaats vanuit het gebouwdossier. Dát is het centrale systeem.

Naar Vastgoed Communicatie Manager

Ik ben het dus helemaal eens met Ausems: de vastgoedmanager is dood, leve de vastgoedmanager. Maar wel eerst als Informatie Manager om het gebouwdossier te vullen, en dan als Communicatiemanager om in contact te blijven met alle stakeholders.

Bron: Webblog Dick Ausems ‘De vastgoedmanager is dood, lang leve de vastgoedmanager’ d.d. 07.04.2015

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.