Afstudeeropdracht Facility Management

Ik wil dat alle utiliteitsgebouwen voor 2030 een routekaart met planning hebben hoe zij in 2050 klimaatneutraal kunnen zijn. Daarvoor moeten we naar mijn idee inzicht hebben hoe het gebouw er nu voorstaat. Dat is een ambitieuze doelstelling, waar ik aan bij wil dragen. Maar dat kan ik niet alleen. Om met Gebouwinzicht meer impact te kunnen maken, heb ik afgelopen jaar dan ook van Gebouwinzicht een BV gemaakt. Een volwaardig team betekent immers meer slagkracht.

De eerste uitbreiding is een feit met een afstudeeropdracht van Koen Verwoert voor zijn studie Facility Management aan de Haagse Hogeschool. Tussen februari 2021 en juli 2021 werkt hij aan zijn afstudeeropdracht. Gebouwinzicht B.V. heeft geen vaste kantoorlocatie, dus hij werkt vanuit huis, met af en toe een wandel overleg buiten. In onderstaand bericht stelt hij zichzelf voor:

Hoe kan het huidige vijfhoekstenen model worden aangepast zodat het kan worden toegepast op portefeuilles?

Ik ben Koen en momenteel vierdejaarsstudent Facility Management aan de Haagse Hogeschool. In dit laatste jaar van de opleiding ga ik afstuderen. Ik heb met veel plezier de minor Vastgoedmanagement gevolgd. Tijdens de minor heeft Sannie Verweij, eigenaar en bestuurder van Gebouwinzicht, een gastcollege gegeven. Vol interesse heb ik ernaar geluisterd en na afloop heb ik Sannie een bericht gestuurd voor een afstudeermogelijkheid. Nu, een aantal maanden later, ben ik gestart als afstudeerder bij Gebouwinzicht. Een ontzettend leuke en leerzame kans.

Tijdens het gastcollege sprak Sannie over het onderwerp duurzaamheid en het belang ervan. Een onderwerp wat voor mij aan het begin van de opleiding vrij nieuw was. Tijdens de opleiding is het veelvoudig aangestipt. Nu kan niemand meer om duurzaamheid heen. De opleiding speelt daar goed op in en duurzaamheid staat dan ook hoog op mijn eigen interesselijstje.

Duurzaamheid vanuit de schoolbanken en duurzaamheid in de praktijk hoeven echter niet hetzelfde te zijn. Gebouwinzicht geeft mij de kans om de praktijk en het werkveld om duurzaamheid heen te verkennen. Ik herinner me nog een quote die tijdens het gastcollege naar voren kwam: “We lenen de aarde van onze kinderen.”. Ik weet niet van wie deze quote is, maar het geeft wel de essentie weer van waarom verduurzaming noodzakelijk is.

Tijdens de afstudeerperiode ga ik onderzoek doen naar het huidige model van de vijf hoekstenen dat ontwikkeld is door Sannie. Dit model bevat vijf hoekstenen die nodig zijn om te kunnen spreken van een goed gebouwdossier. Destijds is het model vooral geschreven en gericht op individuele gebouwen. De stap om het model toe te passen op portefeuilles is hierdoor lastig. Ik ga onderzoek doen naar de verschillen tussen individuele gebouwen en portefeuilles met betrekking tot het gebouwdossier. Kortom: hoe kan het huidige vijfhoekstenen model worden aangepast zodat het kan worden toegepast op portefeuilles?

Een uitdaging, maar wel een leuke uitdaging die ik graag aan ga. Ik heb in ieder geval zin in de komende periode. Geïnteresseerd in mijn verhaal en onderzoek en/of waardevolle kennis die kan bijdragen aan het eindresultaat? Stuur mij gerust een bericht via LinkedIn.

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.