Dinsdag 11 oktober was Gebouwinzicht aanwezig op de Vakbeurs Energie in de Brabanthalln in Den Bosch. Onze collega Koen Verwoert was als bezoeker aanwezig en bezocht diverse presentaties en maakte natuurlijk een rondje over de beursvloer. Hieronder vat hij kort zijn bevindingen samen van de sessies waar hij bij was met de lessen die hij daaruit heeft getrokken. 

Itho Daalderop, door Stephan Stoffer

Stephan Stoffer vertelde over wat er mogelijk is met producten van Itho Daalderop voor de verduurzaming. De presentatie was gericht op woningcorporaties en vastgoedbeheerders. Hij haalt daarbij een praktijkcase aan waar een warmtepomp is toegepast dat wordt gedeeld met meerdere woningen. Daar is veel te halen als het aankomt op verduurzaming. Hij benoemde ook het belang van mechanische ventilatie. Het verwarmen met een hoge luchtvochtigheid kost namelijk meer energie en de vocht kan uiteindelijk ook in muren, vloeren en plafonds trekken. Deze kennis is niet alleen relevant voor woningen, ook voor utiliteitsbouw is dit interessant. Het juist inregelen van ventilatie en verwarming is en blijft immers essentieel, helemaal bij verduurzaming. 

RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), door Mike Levy en Suzanne Brands

RVO vertelde over de voortgang van de elektrificatie bij het logistieke vervoer. Minder dan 1% van het (grotere) logistieke vervoer is nu nog maar elektrisch. Ook bij kleiner logistiek vervoer ligt nog een grote opgave. Veelal bevinden de logistieke bedrijven, waar de elektrificatie opgave van het vervoer ligt, op bedrijventerreinen. Waarom is dit voor de achterban van Gebouwinzicht belangrijk? Dit betekent dat er nog grote stappen gemaakt moeten worden met het plaatsen van laadstations. In de toekomst zullen (logistieke) bedrijven dus aanvragen gaan doen voor het plaatsen van elektrische oplaadstations voor elektrisch vervoer. Als een bedrijventerrein met 20 bedrijven, elk bedrijf 10 laadstations aanvraagt en daarna plaatsen, zijn er op een bedrijventerrein 200 laadstations nodig. Dat is een hele grote energie vraag waar we met de huidige netcongestie niet tegenop kunnen. Er ligt een mooie mogelijkheid om als bedrijventerrein dit gezamenlijk op te pakken met gedeelde laadstations. Dan is de helft van die 200 laadstations misschien al voldoende. Sowieso zijn wij als Gebouwinzicht ook voor meer samenwerking op bedrijventerreinen. We verwijzen dan ook graag door naar de bedrijventerreinen aanpak>> Link https://bedrijventerreinaanpak.nl/ . 

Meterinsight, door Erwin de Moel

Erwin de Moel vertelde dat MeterInsight gelooft dat slimme software de perfecte oplossing biedt om bedrijven te helpen met hun duurzaamheidsdoelen. MeterInsight biedt o.a. oplossingen voor energiemonitoring. Het is altijd interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn met dit soort monitoring. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer interessante systemen waarmee je meer inzicht kan krijgen in het energiegebruik. Als Gebouwinzicht adviseren we klanten vaak om meer te doen met deze monitoringsystemen. Hier zullen we dan ook in een aparte blog nog op terug komen.  

TVVL, door Roeland van der Putten

Roeland van der Putten vertelde op namens TVVL o.a. over de tool klimaatinstallatiecheck.nl. Het is een simpele en snelle manier om ruimtes te toetsen op binnenklimaat. 

  1. Maak 1 of meerdere ruimtes aan en voeg informatie over de afmeting van de ruimte, het gebruik van de ruimte en de gevel toe.
  2. Voeg informatie over het soort ruimte (bijvoorbeeld hoekvertrek) en oriëntatie (bijvoorbeeld noord).
  3. Voeg informatie over de installatie capaciteit (debiet) en het klimaatconcept (bijvoorbeeld fancoil) toe
  4. Ontvang je resultaten, deze zijn ook downloadbaar in een pdf. Op basis van de invoergegevens is een berekening voor luchtverversing, wintercomfort en zomercomfort uitgevoerd. O.b.v. het PvE Gezonde Kantoren is de bijbehorende klimaatklasse bepaald.

Voor jouw bedrijf ook wat? Zie www.klimaatinstallatiecheck.nl. In het najaar komt er ook een BENGcheck, waar je de energieprestatie van de klimaatinstallatie mee kan toetsen.  

Conclusie

Hoewel op de vloer zelf voornamelijk praktische toepassingen aanwezig waren, zijn er altijd lessen en vergelijkingen te maken met wat we zelf doen. Al gaat het over samenwerking om te verduurzamen (bijvoorbeeld het delen van warmtepompen en laadpalen). Ook is het altijd goed om op de hoogte te blijven van softwarepartijen zoals MeterInsight en tools zoals klimaatinstallatiecheck.nl.  

Al met al een zeer informatieve beurs. Deze kennis kunnen wij weer inzetten om onze opdrachtgevers nóg beter te helpen.  

Meer weten?

Wil je meer weten over één van de onderwerpen in bovenstaande blog: neem dan contact met Koen  of met Sannie op. We helpen je graag verder. Als dat beter is dan verwijzen wij je overigens graag door naar een ander loket en/of juist persoon.   

Door Koen Verwoert

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.