Over de lezing van Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen tijdens de DGBW 2015

Afgelopen donderdag 24 september nam ik deel aan het DGBW Seminar – De Groen Uitdaging dat op donderdag 24 september op het Taets Art and Event Park in Zaandam. Eén van de sprekers was Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volgens Jonker reageert de bouwsector al jaren lang te traag op ontwikkelingen. Genoeg sectoren die wendbaarder en dynamischer zijn. “Het toerisme bijvoorbeeld staat met initiatieven als airbnb op z’n kop. Met de mobiliteitssector gaan we in rap tempo naar onbemand vervoer. En, er is nu paniek in de zorg, maar ook daar gaat een transitie plaatsvinden.”

Ketensamenwerking gezellige holle frase

Tijdens zijn lezing dacht ik na over de ontwikkelingen die nu spelen in de bestaande bouw. Uiteraard zijn er al partijen bezig met resultaatverplichtingen op het gebied van onderhoud en ‘ketensamenwerking’. Maar vooraf zei Jonker daar al over: “Ketensamenwerking, dat is niet meer dan een gezellige holle frase. Ik sluit niet uit dat we nog een tweede bouwcrisis crisis voor de boeg hebben.” Eén van de oorzaken volgens hem is dat we nog steeds huizen willen opleveren tegen de laagst mogelijke prijs. “Vreemd” vindt hij, “alle technische kennis is aanwezig. Verduurzamen is mogelijk. Maar de bouw organiseert zich rond haar competenties, niet rond de consument.”

Dit is uiteraard één op één te vertalen naar het beheer van de bestaande bouw. Daar kijkt men nog steeds vooral naar de kosten van een investering, en te weinig naar wat het kan opleveren voor de gebruiker van het gebouw.

Jonker besprak op het podium ook de kansen voor versnellen. Zoals de toekomst van ‘Internet of Things’. Het viel mij op dat veel van de genoemde voorbeelden allemaal iets te maken hadden met een software oplossing.


#DGBW @SannieVerweij

Van community naar kernteam

Ook zei hij: “Het gaat om community building en circulaire economie. WIJ, in combinatie van wonen, zorg en techniek.” Daarmee bedoelde hij dat je niet meer naar alleen je eigen rol moet kijken, maar waar de kansen liggen voor álle factoren in jouw gebouw. En dus dat je met elkaar de verantwoordelijkheid neemt. Dit sluit helemaal aan bij mijn visie op duurzaam beheer van gebouwen. De eerste hoeksteen van een goed gebouwdossier is niet voor niets de vorming van het kernteam. Wat zijn de doelen van jouw organisatie, en wie is waarvoor verantwoordelijk?

Verder vroeg Jan Jonker aan de zaal: wat draagt uw bedrijf bij aan het oplossen van urgente sociale en maatschappelijke problemen?

#DGBW

Mijn visie

Mijn antwoord daarop is duidelijk: Dit doe ik door inzicht te geven en daarna als proces manager te zorgen dat de juiste partijen aan tafel zitten zodat de juiste keuze wordt gemaakt om de meest effectieve maatregel in het gebouw door te voeren om zo tot een duurzame gebouwde omgeving te komen.

Verduurzamen vastgoed vraagt om inzicht

De website gebouwinzicht is bedoeld om mensen te helpen bij dit inzicht in hun gebouw. Wil jij ook inzicht in je gebouw? Download dan de checklist.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.