De afgelopen weken stond in het teken van thuiswerken, het wennen daaraan, dus focussen en prioriteiten stellen. Ik heb dat aardig op de rit nu, al zeg ik het zelf. Wel heb ik moeten accepteren dat ik tevreden mag zijn als ik 5 werkzame uren maak per dag. Een stuk minder dan dat ik voorheen deed. Ik maakte namelijk met gemak 8 uur. Dat was flink schakelen en omdenken.

Geen fysieke afspraken en ook geen groepstrainingen, lezingen en workshops geven, scheelt natuurlijk in tijd. Doordat nu bovendien alles online gaat, heb ik daarbij geen reistijd meer. Dit betekent dus nog meer tijdwinst. Dat is fijn, maar dat half uurtje in de trein benutte ik vaak met het lezen van vakliteratuur of naar het luisteren van een pod-cast.

Cursus = traktatie

Dat mis ik wel. Voor mij is ‘leren’ namelijk hobby. Het geeft mij ontspanning, een momentje van me-time. Even niet bezig zijn met wat er allemaal nu meer niet mag en kan, maar wel moet, zoals thuis onderwijs geven aan kinderen die ook hun sociale contacten steeds meer en meer missen.

Ik vind het gewoon echt leuk om nieuwe dingen te leren. Dat geldt zowel kennis binnen mijn vakgebied als over bijvoorbeeld nieuwe en slimme tools die het werken vergemakkelijken. Of meer inzicht krijgen over hoe mijn brein werkt. Van kennis opdoen krijg ik energie. Het geeft mij een boost om daarna me volledig te storten op mijn werk voor Gebouwinzicht. Dus ondanks dat ik nu feitelijk minder werkbare uren heb, heb ik mijzelf getrakteerd op 2 digitale cursussen: een cursus over Sustainable Development Goals (SDG) en een cursus Werken met Zoom. En dat is niet alleen leuk voor mij – want ik ben weer blij – maar ook voor jou! De kennis die ik opdoe, ga ik delen via een serie blogs. Een win-win situatie dus.

Kennis = Hoeksteen 5

Overigens is kennis binnen goed gebouwinzicht essentieel. Niet alleen informatie en gegevens over het gebouw, de wetten- en eisen, het beleid, en de organisatie daarvan zijn belangrijk. Instrumenten en tools zijn niet voor niets de vijfde hoeksteen. Het gaat dan natuurlijk om de (software) tools. Maar ook de aanwezige kennis binnen de organisatie is een belangrijk aspect voor een goed kunnen beheren van een gebouw.

Dus vraag je zelf af: welke kennis is er nodig binnen onze organisatie om onze gebouwen goed te kunnen beheren. En dan is de volgende vraag: is binnen onze organisatie daarover het kennisniveau op orde? Als het antwoord daarop ‘nee’ is, wil ik je adviseren om daarin te investeren. Juist nu, waar de economie – de bouw in het bijzonder – op wankelen staat. Als we straks weer op volle kracht vooruit mogen, heb jij die kennis tenminste helemaal op orde.

Zoom-sessie

Lang niet alle digitale cursussen staan nu online vermeld. Maar ga ervanuit dat alles wat ik live aan kennis kan delen, ook via een online training kan delen. Twijfel over een cursus of heb je vragen over kennis ten aanzien van gebouwbeheer in het algemeen? Mail mij dan gewoon op sannie@gebouwinzicht.nl. Zo nodig plannen we een digitale afspraak via Zoom voor een Sessie Sparren met Sannie. Van Zoom weet ik straks immers ook alles.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.