Tools voor energiemonitoring zijn nog maar slecht verankerd in organisaties. Door de veranderende wetgeving begint energie eindelijk te leven. Steeds meer organisaties gaan aan de slag met energiemonitoring in hun vastgoed. Dat moet ook, want energiemonitoring is één van de verplichte erkende maatregelen die je, als je een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 Aeq hebt, moet uit voeren.

Hoewel het natuurlijk fijn is om te zien dat men aan de slag gaat met energiemonitoring, is het niveau waarop dat binnen organisaties gebeurd erg versnipperd. Ik blogde daar al eerder over hoe dit speelt met betrekking tot de energiewetgeving. Deze versnippering geldt ook voor energiemonitoring. Het niveau waarop je je begeeft in de vastgoedpiramide is namelijk bepalend voor je informatiebehoefte en die afstemming is zeker waar het gaat om de tools voor energiemonitoring slecht verankerd.

Energiedoelen gezien vanuit de Vastgoedpiramide

De vastgoedpiramide onderscheidt drie verschillende niveaus:
– het uitvoerende operationele niveau van property-management;
– het tactisch niveau van assetmanagement, en
– het strategisch niveau van portfoliomanagement.

Energie speelt op al deze drie lagen binnen een organisatie, maar dan wel op heel ander (detail)niveau en met een andere focus.

Strategisch
Op strategisch niveau gaat het om de energiedoelstelling op lange termijn. Grof gezegd kan op dit abstracte niveau volstaan worden met 1 getal voor de hele organisatie. Denk aan een ambitiescore in een grafiek van de CO2 footprint uitgezet in jaren. Dit getal zou je wellicht nog kunnen uitsplitsen naar bronnen, zoals CO2 uitstoot uit transport en de CO2 uitstoot uit de gebouwen.

Tactisch
Op tactisch niveau wil je voor een grotere organisatie op zijn minst weten wat het energiegebruik is in elk gebouw dat je in je portefeuille hebt. En wellicht wil je dit dan nog uitsplitsen naar bouwdelen en /of grote energiegebruikers binnen het gebouw. BREEAM hanteert hiervoor een eenvoudige definitie: als een installatie meer dan 10% van de energie verbruikt, dan moet er een sub-meter op zodat deze in het gebouwbeheersysteem (GBS) uit te lezen is. Zo krijg je zicht op gebouw gebonden en proces gebonden energie. Hierop valt veel gerichter te sturen om die strategische doelen te kunnen halen.

Operationeel
Op operationeel niveau ben je nog verder ingezoomd en gaat het erom dat je kunt zien wat iedere energieverbruiker doet. Zo wil je weten wat de luchtbehandelingskasten (LBK) verbruiken, want wellicht moeten onderdelen vervangen worden. Als de filters immers sterk vervuilt zijn, zal de ventilator van de LBK harder moeten werken, dus meer energie verbruiken dan normaal. In nieuwe gebouwen worden via het GBS duizenden meet- en regelpunten in het gebouw aangebracht die een bijdrage kunnen leveren aan de energiehuishouding. In oudere gebouwen, waar deze meetpunten nog niet aanwezig zijn, is dat soms lastiger.

Dashboard: meten = weten

Het doel van de overheid met deze verplichte maatregel voor energiemonitoring is natuurlijk dat je door inzicht je als bedrijf van nature gestimuleerd wordt om energie te besparen. Maar elk niveau is gebaat bij een ander dashboard, waarop ook andere informatie en gegevens sturend zijn voor actie. Immers, de gegevens komen uit hetzelfde GBS systeem, alleen de samenvatting ofwel het dashboard is anders. Idealiter zou je moeten kunnen ‘door-klikken’ en daarmee inzoomen tot het gewenste detailniveau. Andersom geldt dit natuurlijk ook: veranderingen op uitvoerend niveau (vervangen van filters) moeten leiden tot veranderingen in het dashboardoverzicht op strategisch niveau leiden (CO2 footprint).

De meeste tools die ik ken bedienen niet al deze drie niveaus. De verschillende tools die verkrijgbaar zijn, hebben toch allemaal verschillende functionaliteiten. Sommige tools zijn meer ontworpen voor het tactisch-strategisch niveau. Andere tools zijn meer geschikt voor het operationeel niveau waar het echt gaat om softwaretools.

Welke tool gebruik jij?

Kortom: energiebesparing begint bij goede energiemonitoring. Dat is ook de reden dat de overheid dit verplicht stelt via de erkende maatregelen. Maar voor je aan monitoring begint in jouw organisatie, kijk je eerst welk doel je er met jouw organisatie mee wil bereiken en wat voor cijfers jij op het dashboard wil kunnen uitlezen. Als je je laat adviseren, denk dan goed na over welke vraag je aan de externe energie-adviseur gaat stellen. Want er zijn genoeg instrumenten op de markt te vinden, die passen bij jouw organisatie en de vraag die jij hebt met betrekking tot energiemonitoring.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.