De PROVADA – deel 1

In juni was ik op de PROVADA: het jaarlijks ontmoetingspunt van de vastgoedbranche in de Amsterdam RAI, zoals zij zelf propageren. Gedurende drie beursdagen treffen ontwikkelaars, beleggers, consultants, retailers, financiers, woningcorporaties, eindgebruikers en gemeenten elkaar in een professionele omgeving om plannen, ideeën en visies met elkaar te delen. Dus ik ook.

Focus op bestaande bouw …

Ik vertelde daar mensen enthousiast over mijn visie dat we in bestaande bouw aan de slag moeten als het gaat over verduurzamen. Daar is iedereen het vandaag de dag wel over eens. Alleen wordt er door die ‘iedereen’ groots ingezet op leegstand en transformatie vraagstukken. En dat is niet mijn missie. Ik richt mij juist op gebouwen die in gebruik zijn. Want dan kan men door te weten wát je doet en hóe je het gebruikt, daar ook naar handelen en zo nodig veranderen. Een grote kans als het om verduurzamen gaat! Wellicht dat ik dan op de PROVADA op de verkeerde beurs ben, was mijn voorbarige conclusie.

… én de facility managers in het bijzonder!

Maar tot mijn grote vreugde was er dit jaar voor het eerst een FM-square. Ik ontmoette daar veel gelijkgestemden. Ik werd uitgenodigd vanwege mij kennis als BREEAM-assessor om deel te nemen aan de lunchtafel* voor een discussie. Maar net als ik vonden mijn discussiegenoten dat de Facility Managers van bedrijfsgebouwen door hun centrale rol tussen de huurder/gebruikers enerzijds en de eigenaren anderzijds, de spil zijn.

Het zijn de Facility Managers die toegang hebben tot alle bronnen, contacten, contracten, informatie en/of gegevens van en over een gebouw. Het zijn dus die Facility Managers die door deze spilfunctie een logische schakel zijn in het verduurzamingsvraagstuk. Met mijn complete trainingen en concrete masterclasses speciaal voor hen hoe je een gebouwdossier opbouwt en beheert, ben ik aardig op weg om aan dat vraagstuk een bijdrage te leveren.

*Tafelgenoten bij Lunchdiscussie:

1. Harold Hinfelaar, Facilicom , Commercial Directeur
2. Bas Jochims, Hoofd Asset Management Kantoren bij Bouwinvest
3. Herman Kok, Associate Director Research & Concept International Markets bij Multi Development BV
4. Selina Roskam, Senior Advisor bij RvO
5. René Berg Manager Vastgoedbeheer bij Volker Wessels Vastgoedbeheer

Hierbij een link naar een artikel over de lunchdiscussie: lunchdiscussie FM en vastgoed tijdens de provada

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.