Voor de duurzaamheid van een gebouw is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Dat geldt ook voor de organisatie. Nu alle jaarcijfers binnenkomen, is eind januari een goed moment om de balans op te maken over het afgelopen jaar. Eén van de tools die daarvoor beschikbaar is, is de CO2 calculator van Klimaatplein.

Gebouw en productieproces

Via de Web App van Klimaatplein kun je de CO2 footprint berekenen: zowel de uitstoot van de Gebouwen en productieproces als van het zakelijk vervoer. Bij Gebouwen en productieproces vul je in de tool het verbruik in uitgedrukt in kWh per jaar. Deze getallen vind je in de jaarnota van de energierekening. De tool rekent het totale gebruik vervolgens om naar CO2-uitstoot.

Zakelijk vervoer

Voor het zakelijk vervoer moet je invullen hoeveel kilometers je per jaar per vervoersmiddel hebt afgelegd. De gemaakte autokilometers van alle collega’s kan je wellicht halen uit de kilometer vergoedingen of uit de rittenregistratie. Als het auto’s van het bedrijf zijn, dan kan je ook de begin- en eindstand per jaar opnemen. Gemaakte treinkilometers en andere met openbaar vervoer gereisde kilometers worden bijgehouden via in- en uitchecken met de OV chipkaart en zijn af te lezen via www.ns.nl.

Benchmarken van footprint voor jouw branche

Als je zowel Gebouwen en productieproces als ook de kolom met zakelijk vervoer hebt ingevuld, krijg je heel handig de totale CO2-uitstoot van je organisatie. Als je vervolgens het aantal medewerkers invult, dan weet je dus meteen ook wat de CO2-uitstoot per medewerker is. Op de website van Klimaatplein kun je een PDF downloaden waarmee je voor diverse branches het energieverbruik kan benchmarken.

Prettige en simpele tool voor inzicht

Ik vind het een prettige en vooral simpele tool om mee te werken. Vanuit mijn visie bij Gebouwinzicht vind ik het belangrijk dat je inzicht hebt in je energieverbruik voor je gebouw. Als je immers weet hoe je gebouw er nu bij staat, kun je veel beter aan de slag met verduurzamen.

Meer Gebouwinzicht? Doe mee met gratis Gebouwdossier Challenge

Wil je weten welke stappen je nog meer kan nemen om Gebouwinzicht te krijgen? Doe dan mee met de Gebouwdossier Challenge. Deze gratis Challenge start op maandag 29 februari.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.