Het begrip SDG doet meer en meer zijn intrede. Maar wat is eigenlijk SDG? Wat moet de vastgoedwereld daarmee? En hoe kan ik met Gebouwinzicht jou als vastgoedprofessional van bestaande kantoren daarbij helpen?

Wat is een SDG

SDG is de afkorting van Sustainable Development Goals, oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Als opvolging van de millenniumdoelen hebben de Verenigde Naties (VN) in 2015 in een nieuwe mondiale agenda 17 SDG’s beschreven om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Deze doelen zijn breed en veelomvattend. Het belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Daarnaast zijn er ook doelen over gezondheid, onderwijs, schoon drinkwater, duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

Wat moet de bouw met SDG

De Rijksoverheid is vanaf januari 2016 aan de slag met het vertalen van de SDG’s naar nationaal beleid. Een omvangrijke en ingewikkelde klus om alle 17 doelen en 169 subdoelen bij de 8 verschillende betrokken ministeries te verweven. En dat blijkt ook wel uit de relatieve onbekendheid hiervan in onze eigen vastgoedwereld. Toch moeten wij er ook wat mee, want we krijgen er hoe dan mee te maken. Overigens geeft ook de onlangs verschenen white-paper van Stratego Advies dit aan. Zij schreven dit artikel aan de hand van een enquête-onderzoek onder 100 vastgoedprofessionals en uitgebreid literatuuronderzoek.

blog-sannie-sustainable_development_goals

Van de 17 verschillende doelen is voor de vastgoedwereld SDG11 = duurzame steden en gemeenschappen de voornaamste. Maar ook SDG7 = betaalbare en duurzame energie, SDG3 = goede gezondheid en welzijn, SDG12 = verantwoorde consumptie en productie en SDG13 = klimaatactie raken ons werkveld. Al is het omdat dus pensioenfondsen en institutionele beleggers prioriteit hieraan geven en in deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen willen investeren. Ook gemeenten leggen de focus op juist deze 5 SDG’s vanwege de duidelijke sociale componenten daarvan. Voor betrokken partijen in de gebouwde omgeving is het dus slim om hierop in te spelen en het voortouw te nemen.

Gebouwinzicht en SDG

“Ja allemaal leuk en aardig, maar wat kan en moet ik daar nu zelf mee?” Ik hoor het je denken en je afvragen waarom jij er als huisvestingsmanager of assetmanager mee aan de slag moet. Mijn antwoord is simpel: eigenlijk is het niets nieuws onder de zon. Het zijn in principe dezelfde duurzaamheidsdoelen en -intenties waar we al jaren mee bezig zijn. Maar doordat ze nu zo concreet als doel geformuleerd worden, is het wel makkelijker om erop in te haken. De eerste stap die je zou kunnen zetten is kijken welke SDG jou het meest aanspreekt en daarmee naar je leidinggevende of budgethouder stappen. Samen kunnen jullie kijken of je de doelen die gesteld zijn op mondiaal en/of landelijk niveau op de één of andere manier kan vertalen naar wat jij kan doen binnen jouw gebouw of organisatie. Kun je een concrete stip op de horizon zetten wanneer jouw organisatie energieneutraal is, bijdraagt aan een duurzame stad of de inkoopvoorwaarden zodanig hebt aangepast dat je aan de SDG-doelstellingen voor verantwoorde consumptie voldoen?

Met Gebouwinzicht kan ik je helpen om deze grotere doelen kleiner te maken en concreet toe te passen voor jouw organisatie. Welke stap in de goede richting kan jij nemen? Mail me gerust op sannie@gebouwinzicht.nl als ik je daarbij kan helpen.

Interessante links

Website van SDG Nederland

Artikel ‘Neem de lead voor SDG agenda’ op platform van Duurzaam Gebouwd

Strategische agenda voor bedrijven voor SDG’s op www.sustainalize.com

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.