Voldoet jouw gebouw wel aan alle eisen? Eloi Burdorf, managing partner van DWA, pleit in zijn column als expert bij het platform Duurzaam Gebouwd voor een resultaatverplichtingen in de bouw. Ik ben het daar persoonlijk helemaal mee eens!

Focus op exploitatie

Retorisch begint hij zijn column met de vraag ‘of jij zelf ooit in een auto of vliegtuig gestapt bent waar nog sprake is van enkele restpunten’. Uiteraard zal iedereen volmondig ‘nee, natuurlijk niet’ schreeuwen. Maar waarom is het in de bouw dan zo anders? Bij de bouw ligt volledig de focus op de oplevering en niet op de fase waar het echt om draait: het gebruik. Dat geldt niet alleen voor huizen en kantoren, maar ook voor scholen en ziekenhuizen.

Ook bij in gebruik zijnde bouwvoorraad

In het artikel pleit hij dus voor meer focus op de exploitatiefase van een gebouw tijdens het bouwproces. Ik vind dit een zeer interessante insteek als je het hebt over verduurzamen van de gebouwde omgeving. Alleen wil ik nog een stap verder gaan dan dat. Die focus verleggen van oplevering naar exploitatie geldt wat mij betreft niet alleen voor inspanningen bij nieuwbouw en renovatie. Grofweg besla je dan 10% van de bouwvoorraad (mits je de kleine renovaties meeneemt). Het gaat ook om gebouwen die nú al in gebruik zijn; want dat is de andere 90%. Dus als je over verduurzaming van de bouwwereld praat is daar toch echt de grootste slag te maken. En als je praat over ‘resultaatverplichting’ zul je goed moeten weten als Facilitair Manager wat de eisen en wensen van de gebruiker zijn. Als je deze eenmaal in kaart hebt, kan je de prestatieafspraken – of zelfs resultaatafspraken – beter afstemmen.

Gebouwdossier als middel

Een gebouwdossier is een goed middel daarvoor. Alles van en over een gebouw is daarin gebundeld. En dat raakt mijn missie: facilitair managers en technisch vastgoed managers begeleiden bij het opstellen van een gebouwdossier, zodat zij uiteindelijk zelf invulling kunnen geven aan duurzaamheid. Ik geef cursussen en trainingen hierover. Meer informatie: www.gebouwinzicht.nl.

Bron: column Eloi Burdorf, ‘Ik pleit voor resultaatverplichtingen in de bouw’

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.