Er liggen nog enorm veel mogelijkheden in het verduurzamen van het bestaande vastgoedbestand in Nederland. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos. Namens Gebouwinzicht ben ik daarom deze week gaan kijken naar en spreken met de mensen die dit mogelijk maken op de Vakbeurs Renovatie & Transformatie, Houtbouw en Monumenten. In dit blog zet ik mijn bevindingen op de beurs uiteen.

Biobased bouwen en verbouwen

Kijkende en luisterend naar diverse exposanten is het enthousiasme voor het gebruik van Biobased materialen duidelijk aanwezig. De toekomst ziet er groen uit voor iedereen binnen die waardeketen. Het biedt alternatieve businessmodellen voor boeren, brengt nieuwe productmethodes met zich mee, kan verliezen tijdens de bouw beperken en levert een bijzonder aangename omgeving op om in te werken of te wonen.

De potentie van het opslaan van CO2 in bouwmaterialen die in rap tempo lokaal kunnen worden geteeld, klinkt fantastisch. Nieuwe modulaire en pre-fab productietechnieken laten zien hoe meer gedaan kan worden met minder handen. Op die manieren wordt binnen de mogelijke oplossingen en de huidige context rondom beperkte stikstofbudgetten en beschikbaar personeel creatief ingespeeld.

Toch blijven er nog enkele uitdagingen liggen, zoals in de informatievoorziening rondom deze materialen. Hoewel er niks nieuw is aan het bouwen met hout, stro en vlas – we hebben er inmiddels al duizenden jaren ervaring mee – zijn de toepassingen tegenwoordig anders dan vroeger. Ook hebben we met andere wet- en regelgeving te maken. Dat maakt dat nog niet iedere partij even happig is op het bouwen of verbouwen met Biobased materialen. Er is nog een hoop onzeker en/of onbekend en vergt dan ook een verandering in mindset van de huidige bouwcultuur. Dit laat maar weer zien wat het belang is van een vakbeurs als deze als het gaat om het delen van kennis en ervaringen en om te laten zien wat er vooral wat er al wel mogelijk is.

Enkele vraagtekens

Los van het kunnen groeien van nieuwe grondstoffen speelt circulariteit een steeds belangrijke rol. De gebouwen van nu zijn immers de grondstofbronnen van de toekomst. Het gebruik van reststromen die anderzijds niet zouden worden benut is daarin een mooi streven. Maar wanneer er ‘post-consumer waste’ zoals plastics worden gecombineerd met natuurlijke vezels ontstaat wel de vraag wat er nog na gebruik met deze materialen kan worden gedaan. Composteren kan niet vanwege het aanwezige plastic en recycling is minder eenvoudig door de aanwezigheid van natuurvezels. De wil om te innoveren en in cirkels te denken in plaats van in lijnen is positieve ontwikkeling. In de uitvoering zijn nog de nodige verbeteringen mogelijk.

Renoveren? Doe het dan in een keer goed!

Er is een hoop mogelijk als het gaat om renovatie, zowel esthetisch als functioneel. Van een kantoorgebouw uit de jaren 60 of 70 kan een aangenamere plek worden gemaakt om te werken. Ook kan met behulp van nieuwe isolatiematerialen en installaties flink besparen op de energie- en exploitatiekosten. Soms kom je echter voor de keuze te staan om te investeren in structurele verbeteringen in de energiebehoefte van je gebouw of voor een snelle oplossing die op korte termijn een beter energielabel oplevert.

Met Gebouwinzicht geloven wij dat als je renoveert je dit doet voor de lange termijn en dat het dus van belang is dit in een keer goed te doen. Daarom is het zo belangrijk om vooraf te weten waar je staat, waar de grootste winsten te behalen zijn en waar je heen wilt. Met een QuickScan Duurzaamheid krijg je dit inzicht. En met een Routekaart naar Klimaatneutraliteit heb je meteen een doel voor waar je naartoe wilt. Ook bij de implementatie daarvan kunnen we je bijstaan. Neem gerust contact op!

Door Youri Haak

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.