Ik lees dagelijks veel actualiteiten om zo op de hoogte te blijven van nieuws dat interessant is voor mijzelf of voor mijn doelgroep. Omdat het onmogelijk is om alles te lezen heb ik in keywords ingesteld met relevante zoekwoorden op twitter, zoals: gebouwdossier, gebouwbeheer, duurzaamheid, vastgoed, energie, energiemanagement etc. Zo flitste van de week ook de titel van het blog ‘de vijf voordelen van duurzaam vastgoed’ op de website van Energie Vastgoed voorbij. Een titel die ongeveer alleen maar bestaat uit ‘mijn’ zoekwoorden, dus wel interessant móest zijn.

Getriggerd door de titel heb ik het artikel meteen gelezen. Want wie wil nu niet precies weten wat de vijf voordelen zijn van duurzaam vastgoed zijn? Helaas, de titel is misleidend en dekt de lading niet. Het gaat namelijk niet om de voordelen van duurzaam vastgoed ansich, maar om de voordelen van het grondig duurzaam renoveren van bestaand vastgoed.

Vijf voordelen van duurzaam renoveren

Dat lijstje met vijf voordelen klopt voor het duurzaam renoveren overigens wel. Het is inderdaad zo dat duurzaam renoveren over het algemeen leidt tot veel lagere (of zelfs geen) energielasten, een gezond(er) binnenklimaat voor werknemers en flexibiliteit en daarmee toekomstbestendig. Als het goed is, is het gebouw ook meer waard door onder andere een betere verhuurbaarheid tegen een hogere huur. En is het een vijfde belangrijkevoordeel dat de kostbare duurzame renovatie middels bijvoorbeeld een ESCo exploitatieneutraal te realiseren is.

Eerst inzicht in het gebouw!

Een zinnig rijtje, zonder meer. Maar voor mij is renoveren alleen niet de enige oplossing voor de verduurzamingsslag in de bestaande vastgoedvoorraad. Ik ben ervan overtuigd dat als je goed inzicht hebt in je gebouw met een goed gebouwdossier, je de eerste belangrijkste slag gewonnen hebt. Als dan alsnog een grondige renovatie de beste oplossing is voor langere termijn, beschrijft het artikel mooi de ‘vijf voordelen’ daarvan.

Checklist van een goed gebouwdossier

Wil je weten of jij voldoende inzicht in je gebouw hebt? Download dan mijn checklist, behorende bij mijn visie over de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier. Deze checklist bevat de belangrijkste vragen waar elke Facilitair Manager van op de hoogte moet zijn. Kun je niet op alle vragen een antwoord geven of heb je advies nodig? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.