Soms zit ik weken te denken over het verwoorden van mijn visie. Gister las ik ineens een artikel over een praktijkcase die precies beschrijft wat ik met Gebouwinzicht bedoel.

In het artikel op de site van FMM komt Carla Wortman, manager Vastgoed, Facility Management & Inkoop bij Yarden aan het woord. Yarden beheert ruim 1 miljoen vierkante meter terrein en 60.000 vierkante meter BVO van uitvaartcentra en crematoria in heel Nederland. Het betreft 39 gebouwen: 22 crematoria, 16 uitvaartcentra en afscheidshuizen met haar hoofdkantoor in Almere.

De locatiemanager

In het artikel geeft zij de belangrijkste redenen waarom Yarden een nieuwe beheersorganisatie heeft waar vastgoed, facility management en inkoop samen fysiek op één plek zit. Bij veel organisaties zie ik wat voorheen ook bij Yarden gebeurde, “dat de locatiemanagers het er vroeger een beetje bij deden.” En zonder duidelijke structuur of richting kan dat in geval van Yarden leiden tot schrijnende voorbeelden. Wortman: “Het kwam voor dat de klimaatinstallatie of de oven uitviel, terwijl er meerdere plechtigheden op het programma stonden. Dat was niet te voorzien, omdat er geen systeem was om de installaties regelmatig te controleren en te testen.” Iedereen begrijpt dat dit voor een crematorium niet heel wenselijk is.

In Control

Het artikel laat ook goed zien hoe de nieuwe afdeling Vastgoed, Facility Management & Inkoop heeft geworsteld (en soms nog steeds worstelt) met het ‘in control’ komen van wetgevend kader, financiële mogelijkheden en een slim onderhoudsbeleid. Zowel wat betreft de organisatie en haar specifieke doelen, als de gebouwen die zij beheren.

Net als veel organisaties hebben zij te maken met veranderende wetgeving. In dit geval gaat dit over de emissies van de ovens. Elke branche heeft wel haar eigen voorbeelden daarvan. Maar met juiste uitgangspunten met een goede 0-meting gebundeld in een gebouwdossier, maakt omgaan met veranderende eisen een stuk eenvoudiger. Zorg dat je ‘in control’ komt (en blijft) over zowel je organisatie als je gebouwen.

Dus lees vooral dat artikel op FMM en raak geïnspireerd over hoe het echt kan. Want Yarden bewijst dat.

En wil je meer weten hoe een goed gebouwdossier jouw organisatie kan helpen om ‘in control’ te komen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief Gebouwinzicht.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.