Afgelopen zondag 8 maart was het internationale vrouwendag. Helaas is een dergelijke jaarlijkse internationale dag nog steeds nodig om de positie van de vrouw aan de kaak te stellen. Wereldwijd worden er nog steeds vrouwen onderdrukt. In Nederland is dat gelukkig niet zo en zijn theoretisch de kansen voor elk meisje aan dat van een jongen gelijk. Theoretisch. Praktisch blijft het een ander verhaal.
Nog een lange weg te gaan
Uit onderzoek blijkt dat er toch nog heel veel gender ongelijkheid bestaat in Nederland. Denk hierbij aan de loonkloof, de onlangs gevoerde discussie van een vrouwenquotem voor de bestuurlijke top bij beursgenoteerde bedrijven en wacht dacht je van de #metoo affaire. Wist je dat heel veel medicijnen alleen maar getest worden op mannen? Onderzoek is van oudsher gedaan op mannen: vrouwen zijn, vanwege hun schommelende hormoonspiegel en kans op zwangerschap, moeilijker en duurder om te onderzoeken. Consequentie: we weten minder van het vrouwenlichaam en vrouwspecifieke aandoeningen. Onderzoek van Ipsos brengt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 het belang van het thema gendergelijkheid voor het Nederlandse electoraat in kaart. Het onderzoek is een krachtige onderbouwing voor het 6-puntenplan ‘Stem Gendergelijkheid’. Eerder dit jaar zag ik de voorstelling ‘De Verleiders Female’ waar een groot deel van de deze punten op een fantastische manier op het podium werden gezet. Echt een aanrader om deze voorstelling te gaan kijken.
Vrouwen in de bouw en vastgoed
Ook in ‘de bouw’ is de verdeling nog niet evenwichtig. Hoewel er genoeg vrouwelijk architecten en stedenbouwkundigen zijn, is dat bij bouwtechniek en bouwmanagement helaas (nog) niet zo. Ik was dat tijdens mijn studietijd in Delft al gewend. Voor mij dus niets nieuws. In mijn werk heb ik gewoon veel meer mannelijke klanten en con-cullega’s. Dat geldt ook binnen mijn netwerk.
Voor veel projecten werk is samen met andere partijen. En bij nieuwe ideeën is het altijd fijn om te sparren met mensen uit je netwerk. Ze zijn er dus wel degelijk. Vrouwen met kennis van zaken in de bouw en vastgoedwereld. En omdat het internationale vrouwendag was, wil ik graag een paar van deze power-vrouwen uit mijn netwerk in het zonnetje zetten.
Yvette Watson
De eerste die ik noem is Yvette Watson van PHI Factory. Yvette heeft een eindeloze energie en enthousiasme als het gaat om het versnellen van de circulaire economie. Dank je wel dat ik met jou en met Geerke Versteeg (nog zo’n powervrouw!) mag samenwerken aan duurzame bouw en renovatie projecten. Jullie energie geeft mij extra energie om te blijven werken aan mijn eigen missie om bij te dragen aan continue verduurzaming van bestaand vastgoed.
Ilja Werkhoven
Ook Ilja Werkhoven wil ik graag noemen. Zij beweegt zich standvastig in de wereld van vastgoed als directeur van de NEVAP (Nederlands Vastgoedexploitatie Platform). Altijd maakt zij tijd voor mij vrij om even te sparren over nieuwe ideeën, wilde plannen en andere initiatieven. Heerlijk om zo nu en dan dat met haar te kunnen en te mogen doen.
Hannah van der Leij
Tot slot noem ik Hannah van der Leij. Met Hannah werk ik ook graag samen. Zij heeft enorme kennis van BREEAM-NL en energiebesparende maatregelen in gebouwen. Fijn om met iemand te kunnen sparren over hoe wij samen de gebouwde omgeving kunnen helpen bij het verder verduurzamen.
Ik heb nog veel meer fantastische vrouwen in mijn netwerk. Mannen overigens ook. Zoals Ilja op dit bericht, dat ik in verkorte versie op Linked In deelde om deze power-vrouwen te bedanken voor de fijne samenwerking, reageerde: “Geheel wederzijds! Maar ik had ook graag met je gewerkt als je een vent was hoor! ;-)” En zo is het maar net.
[fsb-social-bar]