Het einde van het jaar is in zicht. Zelf ben ik wel even toe aan vakantie, zowel thuis door stuiterende kinderen (eerst Sint, nu kerst), maar ook zakelijk. Want wat was het afgelopen periode druk met beleggers die voor 31 december een BREEAM-NL In Use certificaat wilden ontvangen (want dan is de portefeuille aantoonbaar duurzaam) en partijen die het opleidingsbudget van 2017 op wilden te maken met een training die ook in januari 2018 nog wel gegeven mag worden.

Overigens ervaar ik dit tweede deel van het jaar altijd al als druk. Niet gek eigenlijk, want tussen 21 augustus tot 22 december zit ook gewoon maar 4 maanden, en niet 6 zoals ik vaak denk. Maar ondanks dat ik deze laatste week de laatste paar projecten nog moet afmaken, heb ik gelukkig ook tijd voor reflectie.

Terugblik

Ik kijk terug op een grote hoeveelheid leuke trainingen die ik het afgelopen jaar heb mogen geven via Helix Academy (voorheen WVS), TVVL, de DGBC, en de verschillende In-Company trainingen. Met onderwerpen als BREEAM, Commissioning, Energiewetgeving, assetmanagement en gebouwdossier opbouwen. De gemene deler van al die trainingen is het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Ook kijk ik terug op inspirerende BREEAM projecten. Na 5 jaar heb ik besloten om geen nieuwe projecten meer aan te nemen voor BREEAM-NL Nieuwbouw. Uiteraard maak ik mijn lopende projecten af en blijf ik de komende jaren betrokken als BREEAM-NL Nieuwbouw assessor.

Waarom? Dit besluit betekent dat er tijd vrij komt voor waar mijn passie echt ligt: het verduurzamen van de bestaande bouw en het delen van mijn kennis daarover. Eind november ben ik daar al goed mee begonnen, door in een paar weken tijd als BREEAM-NL In-Use assessor 7 gebouwen te beoordelen. Tip: na de feestdagen deel ik in een blogserie met jullie de belangrijkste leerpunten uit al deze assessments naast andere leerpunten uit de praktijk van het afgelopen jaar. En ook het live kennis delen begint gelijk goed in januari 2018.

Kennis delen

16 januari geef ik bij Helix Academy wederom de eerste dag van de cursus Technische Gebouwbeheer. Meer informatie en aanmelden.

23 januari geef ik via de DGBC en FMN de training BREEAM-NL In-Use voor Facility Managers. Deze training is speciaal voor Facility Managers ontwikkeld die willen weten wat BREEAM-NL In-Use voor hen kan betekenen. Een initiatief van FMN en de Dutch Green Building Council. Meer informatie en aanmelden.

24 januari geef ik via TVVL dag 1 van de cursus Commissioning. Commissioning is een gefaseerd proces gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van installaties en van toepassing op zowel nieuwbouw als bestaande bouw. En ik geef deze dag 1 omdat Commissioning een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van nieuwe en bestaande gebouwen. Meer informatie en aanmelden.

Zie ik je daar?

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.