De bouwsector staat voor een enorme uitdaging. Dat is (helaas) niks nieuws. Maar waar volgens de Bijbel Gideon met zijn Gideonbende met een wonder de strijd tegen de Midjanieten won, is er nu ook weer een wonder nodig willen we de klimaatdoelen van Parijs überhaupt nog halen. Omdat een wonder niet af te dwingen is, is er weer een Gideon opgestaan om bij te dragen aan het benodigde wonder.

Stichting Gideon is een beweging die bestaat uit verschillende mensen en verschillende bedrijven en initiatieven. Een verandering wordt namelijk niet top-down opgelegd of bedacht en uitgevoerd. Om de bouwsector echt in beweging te krijgen en verandering te realiseren gaan ze samen aan de slag. Dit doen ze met zelfsturende tribes. Een tribe voor Energietransitie, Materialentransitie en Sociale transitie.

gebouwinzicht blog ik ben ook gideon 6 oktober event

Doel van Stichting Gideon – Building Transitions Tribes

De stichting heeft als doel het versnellen van de transitie naar een gezonde en duurzame gebouwde omgeving door activiteiten te initiëren, ondersteunen, promoten en uit te voeren waarmee het voor de bouwsector mogelijk wordt om zo snel en optimaal mogelijk invulling te geven aan het halen van de Parijse Klimaatdoelen.

Gideon verandert de bouwsector op positieve wijze, zodat ze bijdraagt aan een duurzame, gezonde, fijne en mooie leefomgeving, nu en in de toekomst.

Wij pakken deze kans om de bouwsector te leiden naar veranderingen waarmee we de klimaatdoelstellingen wel halen. Dit doen we met nieuwe en bestaande ideeën, projecten en samenwerkingen en via verschillende grote thema’s. Die verandering gaat niet alleen over praten. We willen lef tonen, impactgedreven, eerlijk en open zijn en samen laten zien dat het wel anders, beter en duurzaam kan.

Bron: Stichting Gideon

 

Workshop Sannie Verweij in de Gideon Event 6 oktober 2022

Naast mijn werk voor Gebouwinzicht ben ik dus actief lid van de Tribe Energietransitie. Deze Tribe trek ik samen met een aantal andere experts: Petran van Heel, Lisanne Havinga, Lianda Sjerps, René Breman en Marjet Rutten. Binnen deze Tribe ben ik verantwoordelijk voor het bijhouden van alle projecten die gaan over Utiliteitsbouw. Op 6 oktober jl. hadden we een samen werkdag waar een filmpje van is gemaakt. Ik ben een aantal keer in beeld in mijn rol als ‘bendeleider’ van de Tribe Energiebesparing Utiliteitsbouw. Het filmpje is te vinden op de pagina met een verslag van deze dag . Met concretere doelstellingen en ideeën voor acties.

Daarnaast ben ik overigens deelnemer bij de Sociale transitie, vooral omdat ik ook meewerk aan de  Gideon Transitie Games.  Daarover in een volgend blog meer.

Gideon Event blog gebouwinzicht Energie Tribe

En wat heeft Gebouwinzicht hieraan?

Veel. Dat is het korte antwoord. Niet in financiële zin, maar wel anderszins. Het kost stiekem best veel tijd, maar dat doe ik met veel plezier. Ik geef uiting aan  de missie van Gebouwinzicht.nl door deel te nemen aan een deze inspirerende stichting. Ook werk ik samen met bevlogen koplopers. Daar krijg ik zelf energie van doordat ik zie hoe zij tegen de problematiek van verduurzamen in de bouw aankijken en daar vervolgens mee omgaan.

Doe mee!

Meer informatie over Gideon, het idee erachter, wie we zijn etcetra vind je op gideonstribe.nl. We zijn nog op zoek naar meer actieve Gideons, dus doe ook mee. Weet je iemand die het leuk vindt om trekker te zijn van een (of meer) projecten binnen de Energie Transitie Tribe, neem dan contact met ons op via energietransitie@gideonstribe.nl, dan krijg je van mij de lijst met lopende projecten, zodat jij kan kijken waar jij energie van krijgt en waar jij energie op kan geven.

Foto credits: Siemworks in opdracht van Gideon

Door Sannie Verweij

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.