Al tijden roep ik dat “facility managers de spil zijn als het gaat om duurzaamheid”. Daarom ben ik ook zo ontzettend blij met het onderzoeksrapport ‘Hoe duurzaam is facility management in Nederland’. Dit onderzoek, in opdracht van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN), en uitgevoerd door CFP en de Academie Facility Management van de Haagse Hogeschool, toont namelijk onomstotelijk het belang aan van een facility manager als het gaat om de verduurzamingsslag die we in Nederland moeten maken.
Een uitkomst om blij van te worden
Van de 300 ondervraagde facility managers blijkt dat maar liefst 69% duurzaamheid in het organisatiebeleid te hebben opgenomen. Ook zien zij zichzelf als adviseur voor de organisatie bij duurzaamheidsmaatregelen. Een uitkomst om heel blij van te worden.
Echter, sommige getallen zijn ook minder rooskleurig: maar een heel klein deel van de respondenten geeft aan dat de eigen organisatie koploper is en bijna de helft schaart hun organisatie onder middenmoot. Opvallend is dat 61% van de ondervraagden vindt dat de eigen organisatie onvoldoende scoort. De helft geeft daarbij aan niet te weten in hoeverre de eigen organisatie in duurzaamheid investeert.
Werk aan de winkel
Dat kan en moet beter. Want Facility Managers hebben volgens het onderzoek invloed op 9% van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Werk aan de winkel!
Ik ben er van overtuigd dat een goed gebouwdossier de basis vormt voor een duurzame toekomst. Met Gebouwinzicht geef ik samen met trainers die allen gekwalificeerd zijn in, en ervaren met BREEAM-NL, EPA-U, en verduurzamen van bestaand vastgoed, trainingen en masterclasses om zelf inzicht te krijgen in hun eigen gebouw(en) en het gebouwdossier weer compleet te maken.
Informatie trainingen en masterclasses Gebouwinzicht
Meer informatie over de trainingen en masterclasses van Gebouwinzicht: gebouwinzicht/training
Bron: http://www.fmn.nl/website/fm-kennis/publicaties/publicaties. U kunt daar het betreffende onderzoek gratis downloaden.
[fsb-social-bar]