Eind september is de nieuwe versie van BREEAM-NL In Use gelanceerd. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om deze versie 2016 nog beter te laten zijn dan versie 2014. Hans Copier, voorzitter van de Adviesgroep BREEAM-NL In-Use zegt in het persbericht van de DGBC: “Met de nieuwe versie zijn we klaar voor de toekomst. We stellen hiermee de markt in staat om de verduurzaming van alle bestaand vastgoed te versnellen.” In de nieuwe versie kunnen behalve kantoren en winkels, nu ook industriële gebouwen en scholen beoordeeld worden. Het instrument is daarmee voor bijna alle gebouwtypes beschikbaar.

Wet- en regelgeving

De nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL In-Use sluit aan op de huidige wet- en regelgeving, milieuvergunningen en bestaande instrumenten. Er zijn koppelingen gemaakt met bestaande instrumenten zoals ISO14001, en bekende NEN normen zoals NEN2767 voor conditiemetingen.

Indien een gebouw gebruik wil maken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) bij het doen van aanpassingen in een gebouw, kan dit nu ook met BREEAM-NL In Use. Voor de renovatie wordt dan een score bepaald die na afloop uiteraard gecontroleerd wordt.

Een laatste interessant feit is dat als je een BREEAM-NL In Use certificaat hebt, je deze ook mag aandragen als alternatief voor de verplichte energie-audit (EED). Je moet dan wel aantonen dat je een minimale score hebt behaald voor bepaalde energie gerelateerde credits. Lees ook mijn blog: Over de verplichting energie audit volgens het EED.

Gebruiksvriendelijkheid verbeterd

Zelf heb ik als BREEAM deskundige van het eerste uur kritisch mee gelezen. Alle nieuwe creditteksten heb ik gecontroleerd of deze straks wel echt te toetsen zijn door assessoren. Ook heb ik gelet of de uitleg voor mensen, die voor het eerst een BREEAM-NL In Use assessment zelf invullen, wel duidelijk genoeg is. De nieuwe BREEAM-NL in Use heeft bovendien veel meer voorbeelden van mogelijke bewijslast waarmee je het behalen van een credit kan aantonen. Mijn ervaringen met het maken van Gebouwdossiers voor verschillende gebouwtypes kwam hierbij goed van pas.

Gebouwinzicht en BREEAM

Bij het doorlezen van de nieuwe versie bleek eens te meer hoeveel informatie, nodig om de te behalen credits in het certificaat te onderbouwen, je uit je gebouwdossier kan halen. Hans Copier is blij met de nieuwe richtlijn en verwacht dat veel nieuwe partijen ermee aan de slag gaan. In het persbericht zegt hij: “BREEAM-NL geeft inzicht in de duurzaamheidsscore van het gebouw, het beheer en het gebruik op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen. De uitkomsten kunnen worden gebruikt om de operationele kosten terug te brengen en de duurzaamheidprestaties van gebouwen te verbeteren”. Dit klopt exact met wat ik de afgelopen jaren zelf ook in de praktijk heb ervaren tijdens de diverse beoordelingen voor BREEAM-NL In Use. Grote stappen naar duurzaamheid kun je eenmaal makkelijker maken op het moment dat je het gebouwdossier op orde hebt en alle informatie over het gebouw en de organisatie bundelt is.

Trainingen voor Facilitair Managers

Momenteel ben ik met de DGBC in gesprek om speciaal voor Facilitair managers BREEAM trainingen te geven. Wil je daar nu al meer over weten? Bel me dan gerust even op.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.