Donderdag 10 oktober – de dag van de duurzaamheid – bezocht ik de vakbeurs Energie. Uiteraard was ik vanuit Delft met de trein. Met de OV-fiets ben je vanaf station Den Bosch immers zo in de Brabanthallen en in de trein heb ik daarnaast nog even prima kunnen werken.


Dit schreef ik op LinkedIn vooraf:
Vanmiddag ga ik naar de vakbeurs Energie in Den Bosch. Wie uit mijn netwerk kom ik daar tegen? (Even bijpraten?) En welke stand mag ik niet missen? #energie #vakbeursenergie #energiemonitoring #energiebesparing


Wat is een SDG

De vakbeurs Energie omschrijft zichzelf als hét B2B platform voor duurzame energieopwekking en -besparing. Het doel van de beurs is om zoveel mogelijk nieuwe innovaties te laten zien. Dit zowel op het gebied van concrete maatregelen, denk aan warmtepompen, elektrische auto’s, isolatie, PV-panelen et cetera, als ook op het gebied van ventilatiesystemen, adviseurs en software tooling. Tegelijkertijd met de vakbeurs Energie was ook de Vakbeurs Ecomobiel over mobiliteit (denk hierbij aan elektrisch rijden, laden en infrastructuur en Smart Mobility), de vakbeurs Industrial Heat & Power voor innovaties voor industrieel gebruik, en de vakbeurs PREFAB. Een drukke bedoening daar dus in Den Bosch.

Mijn verwachting

Met hele pure technische oplossingen heb ik niet zo veel. Uiteraard bij het adviseren van mijn klanten om te verduurzamen benoem ik de principes, maar de concrete oplossing laat ik aan de energie- en installatiespecialist over. Vooraf was ik dus vooral benieuwd naar voor mij nog onbekende softwaretools en naar nieuwe of verbeterde functies van bestaande tools. In het kader van de strenge wetgeving rondom Erkende Maatregelen lijsten, waarbij het hebben van een Energie Management Systeem (EMS) verplicht is als 1 van de maatregelen die je kan opvoeren voor de Informatieplicht Energiebesparing, had ik veel ontwikkelingen verwacht. Dat viel helaas een beetje tegen. Ik ben maar weinig echt nieuws tegengekomen en daarvan waren sommigen te eenzijdig: of te specifiek gericht op 1 doelgroep zoals tools voor scholen of tools voor gemeentes, of niet voor mijn expertise interessant zoals tools voor het monitoren van woningen. Ik miste ook een aantal tools die ik regelmatig aan mijn klanten aanbeveel. Jammer, want ik had hen graag willen spreken.

Zijn tools er klaar voor?

De tools die ik heb gezien waren er klaar voor. Nou ja, al is er nog wel een enkeling die de klok wel heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Vol trots vertelde een exposant mij: “Wij zijn een Erkende Maatregel”. Daarmee werd natuurlijk bedoeld dat als je in het digitale E-Loket Informatieplicht Energiebesparing wil aanvinken en je hebt hun Energiemonitoringstool, dan kun je hun bedrijf aanvinken. Alleen, dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat je daarmee voldaan hebt aan de informatieplicht. Het gaat erom dat je op basis van die energiemonitoring ook daadwerkelijk mogelijke energiebesparingen gaat vinden. Het is dan ook noodzakelijk dat je in een goede Energiemonitoringstool kan zien of de verbruiksgrafieken vergelijkbaar zijn met de openingstijden van het gebouw. Nog beter is het als de tool daar een analyse op doet en zo actief meldingen geeft als er afwijkingen zijn. Zo word je getriggerd om te kijken wat er aan de hand is en daarnaar handelen. Zo is de Informatieplicht bedoeld: als middel om het doel van verdere energiebesparing te bereiken.


Stand volgens RVOVolgens de woordvoerder van de stand van het RVO hebben inmiddels ongeveer 25.000 organisaties in het E-Loket Informatieplicht Energiebesparing de erkende Maatregelen lijsten (EML) ingevuld. Dit is nog lang niet het aantal van de naar schatting 125.000 organisaties die hier eigenlijk al sinds 1 juli 2019 toe verplicht zijn.


Tools uitgelicht

Gelukkig heb ik ook een paar hele leuke gesprekken gevoerd. Natuurlijk met mede-adviseurs/ en collega’s die ook op de beurs stonden of er net als ik als bezoeker rondliepen. Maar ook inhoudelijk zijn twee tools mij opgevallen. En nee, ik heb geen aandelen of ander financieel belang.
Van Esight wist ik al dat ze een mooie tool hebben. Op de vakbeurs hebben ze laten zien dat ze ook erg goed zijn in het ‘op maat maken’ van een dashboard. Essentieel, want zo sluit de tool aan bij de (wensen van de) klant. Voor organisaties die een grotere vastgoedportefeuille hebben om te beheren, is die functionaliteit erg nuttig. Met hun ‘groene appels’ hebben ze ook een adviesmodule in de tool, die op gebouwniveau kan laten zien wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn. Laaghangend fruit is zo nog makkelijker te ‘plukken’.

Een tweede tool die ik wel wil noemen is HeroBalancer. Daar waar monitoring ophoudt, is de volgende stap om verder te gaan met het, op basis van data, aansturen van het GBS of klimaatsystemen. Op basis van temperatuur in verschillende delen van het gebouw, de weersverwachting van het KNMI en de in het gebouw verzamelde informatie, wordt de klimaatinstallatie aangestuurd. Wat ik er sterk aan vind, is dat ze dit aanbieden voor zowel gebouwen met, als ook gebouwen zonder een GBS. Bij installatie van het systeem, kan dat eigenlijk niet zonder het waterzijdig inregelen dus dat bieden ze er gelijk bij aan. Mooi idee voor scholen zonder GBS die het binnenklimaat en de aansturing van de klimaatinstallatie energiezuiniger en comfortabeler willen inregelen.

Aan de slag met Erkende Maatregelen

Ik weet niet of ik volgend jaar wederom naar deze beurs ga. Toch heeft het mij weer kennis en aanknopingspunten gegeven om mijn klanten op het goede spoor te zetten. Dus sta jij ook op het punt aan de slag te gaan met de Erkende Maatregelen lijsten, of met het (beter) monitoren van het energieverbruik in het pand? Neem dan gerust contact met mij op.

Eerder verschenen blogs

Energiemonitoring

Tools energiemonitoring slecht verankerd in organisaties (28 nov 2018)
5 stappen naar energiemonitoring van jouw gebouw (22 feb 2017)
Meten = weten. Het belang van goede energiemonitoring (15 dec 2016)

Erkende Maatregelen

BREEAM-NL In Use vrijbrief voor EEDplicht. Serieus? Ik vind daar wat van! (28 mei 2019)
Erkende Maatregelen voor kantoren (1 mei 2019)
Erkende energiebesparende maatregelen: ben jij al klaar? (5 okt 2018)

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.