Trouwe lezers van de gebouwinzicht website weten dat ik vol overgave werk aan het verduurzamen van de bestaande bouw. Deze dagen is duurzaamheid dan ook een belangrijk thema op de beurs Building Holland waar ik woensdag en donderdag aanwezig ben. En met het klimaatakkoord en andere (inter)nationale afspraken hebben we nog veel stappen te maken. Dit blijkt ook uit de Nationale Energieverkenning 2016: dat de besparing in vastgoed blijft achter bij de gestelde doelen.
Overheid zet daarom in met verschillende acties om handhaving van de Wet Milieubeheer te verbeteren en het verplicht stellen van energielabel C in 2023. Dit treft niet alleen verhuurders of koplopers in het bedrijfsleven, maar ook het MKB. Ik zag dat vooral deze doelgroep zich nog onvoldoende bewust is van wat hun rol is in het verduurzamen van de bestaande bouw.
Ik zag dat vooral het MKB zich nog onvoldoende bewust is van wat hun rol is in het verduurzamen van de bestaande bouw
Wat kan jij als huurder?
Voor huurders in het MKB ligt er een belangrijke taak om de gebouwvoorraad te verduurzamen. Want een duurzaam gebouw begint bij een duurzame vraag. Maar welke vraag kun je precies stellen? En hoe pak je dat aan als MKB huurder, die wellicht maar 1 keer in de 5 a 10 jaar een nieuw huurcontract afsluit? Juist voor die huurders heb ik, in opdracht van het Platform Duurzame Huisvesting, een handige MKB Checklist duurzaam huurcontract ontwikkeld. Deze checklist helpt huurders de juiste vragen op het juiste moment tijdens de verschillende huurfases te stellen en brengt zo een goede balans in huurcontracten.
Verduurzamen doe je samen: ga in gesprek met de verhuurder
Een nieuw huurcontract is hèt moment om afspraken vast te leggen over de verduurzaming van een kantoor. Standaard huurcontracten (bijvoorbeeld het ROZ-model) bevatten vaak geen duidelijke artikelen over duurzaamheid. Als huurder is het verstandig om voorafgaand aan je contractonderhandeling te bepalen welke wettelijke verplichtingen er zijn en welke ambities je wenst te realiseren.
Nieuw huurcontract is hèt moment om afspraken vast te leggen over de verduurzaming van een kantoor
MKB Checklist duurzaam huurcontract
De MKB Checklist duurzaam huurcontract is in eerste instantie vooral ontwikkeld voor huurders met 100 tot 250 medewerkers die een kantoor (gaan) huren. De genoemde wet en regelgeving sluit ook aan op deze doelgroep. Maar veel tips zijn ook voor grotere en kleinere bedrijven van toepassing. En ook voor andere functies, zoals bijvoorbeeld winkels kunnen de tips ook prima meegenomen worden.
Het stappenplan is overzichtelijk weergegeven in een infographic. Ik heb de checklist ontwikkeld in samenwerking met Jan Pieter Klep (Solved), Guido Meijer (FMN) en verschillende leden van het Platform Duurzame Huisvesting. Op donderdag 13 april is deze MKB Checklist duurzaam huurcontract officieel overhandigd aan het Platform Duurzame Huisvesting. De checklist is vanaf nu te downloaden via de site van het Platform Duurzame Huisvesting.
Heb je vragen over de checklist? Of wil je dat een van de betrokken partijen de checklist komt toelichten? Wij geven namens het platform Duurzame Huisvesting presentaties in het land over deze checklist. Dit kan bijvoorbeeld bij een ondernemersvereniging, bedrijventerrein, gemeente of bijvoorbeeld een bank of verzekeraar die een informatiebijeenkomst over de MKB Checklist duurzaam huurcontract aan hun klanten willen aanbieden.
Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Sannie Verweij van Gebouwinzicht via 06 221 51 175 of mail naar info@gebouwinzicht.nl onder vermelding van Bijeenkomst MKB Checklist.
[fsb-social-bar]