Afgelopen maart begon ik als adviseur duurzaamheid bij Gebouwinzicht. Inmiddels is het een maand of 5 verder. In die tijd heb ik kennis kunnen maken met een (voor mij) nieuw werkveld. Het doel voor mij is hetzelfde gebleven: betekenisvol werk met positieve impact. Over mijn ervaringen tijdens deze eerste maanden deel ik graag het een en ander.

Nieuw vakgebied

Gebouwinzicht is een kleine organisatie in de kern. Dat maakt de lijnen kort en de werkzaamheden flexibel. Een functie is hier niet in beton gegoten, wat voldoende afwisseling met zich meebrengt. In korte tijd heb ik de organisatie leren kennen en een eerste introductie gekregen in een voor mij nieuw vakgebied: utiliteitsbouw. Daar kwam een hoop bij kijken. Van EED en label C verplichting tot de omgevingswet en bovenwettelijke tools zoals BREEAM-NL.

Verantwoordelijkheden

Het fijne aan werken bij Gebouwinzicht is dat ik mij serieus genomen voelde. Ik kreeg al vrij snel verantwoordelijkheden en mocht meepraten over zaken als de strategie van het bedrijf. Op dit moment ben ik bezig met de voorbereidingen aan de komende Run van de Energie Bespaar Game, een Gamified Leren tool voor energiebesparing in de utiliteitsbouw. Daarnaast heb ik de eerste stap gezet in het BREEAM-NL In-Use traject om straks bij te kunnen dragen aan BREEAM-certificeringen en -advies.

Samenwerkingen

Gebouwinzicht werkt veel samen met partners, bijvoorbeeld in diepgaande adviestrajecten voor verduurzaming. Maar ook voor kortere projecten. Sinds een aantal weken help ik Holland Houtland bij het maken van de volgende Bedrijvengids Biobased Isoleren. Daarvoor verdiep ik mij in de mogelijkheden en de voor- en nadelen van biobased isolatiemateriaal voor gebruik in woningen.

Een andere samenwerking is die met EnergiePartners. Daar worden mijn collega Koen en ik opgeleid om energiecontroles uit te voeren voor de Omgevingsdienst. We leren een hoop bij over installaties, data-analyse en de wetgeving over energiebesparing. Die kennis gaan we de komende maanden in de praktijk brengen door ondernemers bij te staan in het besparen van energie in hun organisatie. De komende tijd moeten veel controles worden uitgevoerd in het kader van de Informatieplicht Energiebesparing. Deze is gekoppeld aan de Energiebesparingsverplichting uit het Activiteitenbesluit. Alle organisaties die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas in een jaar gebruiken zijn verplicht besparende maatregelen te nemen. De tool van EnergiePartners maakt het uitvoeren van deze controles een stuk efficiënter.

Gebouwinzicht groeit

Met Gebouwinzicht hebben we als doelstelling dat in 2050 alle bestaande utiliteitsbouw klimaatneutraal is. Het liefst nog (veel) eerder. Daarvoor moet er voor alle gebouwen eigenlijk binnen nu en 2 jaar een plan liggen voor verduurzaming. Gebouwinzicht helpt eigenaren, beheerders, beleggers, huurders en verhuurders van bestaande utiliteitsgebouwen om inzicht te krijgen waar ze nu staan. Van daaruit stellen we samen een routekaart op naar een klimaatneutrale toekomst. Genoeg te doen dus.

Gebouwinzicht blijft groeien en heeft momenteel vacatures voor een adviseur duurzaamheid en voor een adviseur gebouwdossier. Studeer je nog? Bij Gebouwinzicht kun je ook een stage lopen en/of afstuderen. Bekijk de vacatures.

Door Youri Haak

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.