Met mijn sleutels van mijn bijna voormalige huis op zak, zat ik in 2011 bij de notaris voor de overdracht. Ook had ik een kleine groene map mee met mijn privé woningdossier. Een verzameling van een paar documenten van wat door mij in de jaren als eigenaar aangepakt was in de woning.

Privé woningdossier

Het was niet zo’n hele dikke map, vond ik. Er zaten immers geen bouwtekeningen in. Nooit gekregen en ook nooit hoeven laten maken. Wel zat er het garantiebewijs van het dak in. Dat had ik namelijk 3 jaar daarvoor laten vernieuwen en had dus nog 7 jaar garantie. Ook een tabje met alle gegevens van de VvE. Als voorzitter – van maar 3 woningen – had ik agenda’s en notulen met afspraken chronologisch geordend. Van de door mij verbouwde badkamer had ik de ontwerptekeningen bewaard: inclusief de kleur- en de productiecode van de wand- en vloertegels. Op een geel post-it papiertje stond nog erbij gekrabbeld hoeveel reserve tegels er in de balkonkast lagen. Tot slot een documentje ‘asbest’. Mijn man en ik hadden diepgaand onderzocht of wij nu wel of niet het asbest in oude schoorsteen moesten laten verwijderen. ‘Niet doen’, was onze beslissing. Onze overwegingen had ik op papier gezet en toegevoegd. Kleine moeite immers.

Al met al vond ik het mijn privé woningdossier maar een mager gebouwdossier. Tot mijn grote verbazing bleek dat de notaris in zijn hele carrière – hij liep al tegen de pensioengerechtigde leeftijd – dit nog nooit meegemaakt te hebben. Hij hield het erop dat zijn cliënten dergelijke documenten vast en zeker achterlieten in de woning voor de nieuwe eigenaren …

Professioneel gebouwdossier

Voor bedrijfsgebouwen is een gebouwdossier gewoon noodzakelijk. Want hoe maak je anders gedegen beslissingen in het gebouwbeheer? Ik mag toch hopen dat deze wél professionele gebouwdossiers hebben, waarin ‘alles’ van en over het gebouw te vinden is? En zo niet, dan leer ik hen dat graag in mijn trainingen over hoe je zo’n dossier organiseert en beheert. Wilt u meer weten over de meerwaarde van een goed opgezet gebouwdossier? Kom dan naar de Masterclass gebouwdossier op 9 of 25 september (https://gebouwinzicht.nl/masterclass-gebouwdossier/)

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.