Ik lees dagelijks blogs, columns en artikelen over duurzaamheid in relatie tot vastgoed. Soms alleen ter vermaak, soms om weer even overtuigd te raken van het doel, soms puur ter inspiratie of om van te leren. De blogs van Duurzaam Gebouwd voldoen vaak aan meerdere van deze wensen. Zo ook het blog met de pakkende titel ‘Duurzaamheid gaat niet over getallen, maar over mensen’ van Tim van Dorsten. Hij schreef een verslag over de Innovatieochtend op het nieuwe – met BREEAM-NL Excellent-certificaat bekroonde – hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas.

Niet energie maar mensen

Wat mij triggerde in deze tekst was het citaat van Paul Stomph van Qwiksense. Hij verbaasde zich over het feit dat duurzaamheid vaak over energiebesparing gaat. Hij zei vervolgens: “Maar slechts 1% van de bedrijfskosten gaat naar energie. De personeelskosten maken 90% uit van de uitgaven die een bedrijf doet. Laten we er daarom voor zorgen dat zij in een gezonde omgeving werken.” Hij ziet dan ook een enorme rol weggelegd voor sensoren in gebouwen, die gedurende 5 jaar onder meer de CO2-uitstoot, temperatuur en luchtvochtigheid meten.

Taak voor iedereen

Wellicht heeft hij gelijk met zijn opmerking over sensoren, maar vooral de inleiding van deze oplossing sluit goed aan bij mijn eigen visie. Het gaat om mensen. Daar ligt de sleutel voor en van duurzaamheid. Want het gebouw is ten slotte voor veel organisaties slechts een bedrijfsmiddel. Het is dus belangrijk om een goede productieve werkomgeving te creëren. De optimale prestaties zijn alleen te meten door inzicht in je gebouw te hebben.
Gebouw voor mensen, door mensen

Naast de rol als gebruiker van het gebouw zijn het ook nog eens de mensen die de motor vormen van het proces van de nodige verduurzaming. Ik geloof dat iedereen een bijdrage moet én kan leveren aan een duurzamere leefomgeving. In de huisvestingsbranche betreft dat vooral de taak om de bestaande bouw te verduurzamen. Ik help zowel huisvestingsmanagers en -directies, als hun huisvestingsadviseurs om de meest effectieve maatregel te vinden, zodat zij die kunnen uit (te laten) voeren in hun gebouw(en). Daarmee kunnen zij bijdragen aan een duurzame gebouwde omgeving. Of dat nu het plaatsen van sensoren is of een geheel ander verwarmingssysteem.

Ik geloof dat gebouwinzicht hiervoor de eerste stap is. Het op orde maken en houden van een gebouwdossier is daarvoor noodzakelijk. Dat is wat mij betreft de basis. En dat is ook precies wat ik met Gebouwinzicht <> beoog. Het kernteam, de mensen dus, is niet voor niets de eerste hoeksteen van een goed gebouwdossier.

Welke mensen vormen jouw kernteam?

Download gratis mijn checklist van ‘de 5 hoekstenen van goed gebouwdossier’. Aan de hand van deze vragen in de checklist krijg je al een eerste goede indruk of jij voldoende gebouwinzicht hebt. Heb je dat niet of niet voldoende maar wil je dat wel? Volg dan mijn online-programma ‘Gebouwinzicht in 52 weken’. Dit programma gaat 6 november van start!

Uiteraard kun je ook contact met mij opnemen voor een In-Company training of -aanpak. Ik help graag, want duurzaamheid begint bij ons.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.