Gebouwinzicht was 7 oktober in Nieuwegein aanwezig bij de Building G100, een event over Smart Buildings. Smart Buildings is hét event over gebouwautomatisering & -managementsystemen voor en door eindgebruikers. Sannie Verweij (oprichter Gebouwinzicht) was spreker op het site event van Sertum en Koen Verwoert bezocht de beurs en volgde acht sessies van verschillende partijen. Alle sessies waren leerzaam. De belangrijkste leerpunten op een rij.
Toonbaar en begrijpelijk
Wilfred van der Plas van DWA trapte de eerste sessie af. In de sessie liet hij zien dat de gebruiker centraal moet staan. Het communiceren over verduurzaming en slimme gebouwen gaat via schermen. De software van DWA toont de gebruikers informatie over energiebesparing en de opwekking van hernieuwbare energie. Met sprekende voorbeelden wordt het energiegebruik begrijpelijk gemaakt. Zo wordt de hoeveelheid energie die zonnepanelen op het gebouw hebben opgewekt vergeleken met de energiebehoefte van een huishouden.
Eindgebruiker centraal
Ook Beyond Eyes stelt de eindgebruiker centraal. Jeroen Groenen namens Beyond Eyes vertelde geen technisch verhaal, maar hij liet zien waaróm we gebouwen smart willen maken: voor de eindgebruiker. In het verhaal kwam mooi naar voren dat het grotere doel in zicht moet blijven, de wensen van de eindgebruiker. Dit communiceert Beyond Eyes door hun slogan: Building Happy People.
Vanuit Gebouwinzicht kunnen we ons goed vinden in het centraal stellen van de gebruiker. Het is leuk om te zien als een GBS of software wordt afgestemd op de gebruiker en niet alleen te begrijpen is door bijvoorbeeld de technisch beheerder. Tof om te horen en te zien dat de gebruiker juist als uitgangspunt wordt gezien.
Grip en sturing vraagt inzicht
Croonwolter&dros, gepresenteerd door Mark Derksen en Joyce van de Velde, benadrukte dat de eerste stap naar Smart Buildings is kijken wat je al in huis hebt. Een vergelijkbare insteek met die wij met Gebouwinzicht hanteren. Met Gebouwinzicht communiceren we altijd dat inzicht de basis is van continue verduurzaming. Daarbij beginnen we bij de basis: wat zit er al in het gebouw? Croonwolter&dros benoemde hierbij een voorbeeld voor de bezettingsgraad van het gebouw. In plaats van heel het gebouw met sensoren vol te gooien, begin eens met het toegangsbeheersyteem. Kunnen we daar data over de bezetting van het gebouw al uithalen?
Commissioning in contractafspraken
Aart de Jong heeft namens TVVL en DBCA een verhaal verteld over het belang van commissioning in de beheerfase. Commissioning is een kwaliteitsbeheersingsproces voor het verifiëren en documenteren van de afgesproken prestaties van gebouw en installaties. Hij gaf daarbij concrete punten waar rekening mee gehouden moet worden. Zo moet het concreet worden opgenomen in de contractafspraken. Ook het sturen op die contractafspraken is van belang voor zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever. Dit geldt ook voor de verantwoordelijkheid hiervan. Deze liggen ook bij zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever. Daarmee wordt commissioning een methode voor risicoreductie.
Gebouwdossier als basis
Als side event op deze beurs hield Sertum haar jaarlijkse erkende dag voor haar geregistreerden. Voorheen was Sertum alleen het register voor onderhoudskundigen. Inmiddels maken zij onderscheid in de onderhoudsadviseurs en -inspecteurs, en zijn daarnaast ook Commissionings Managers en Commissionings Specialisten in het register opgenomen. Sannie heeft eerder dit jaar een onderdeel van de Permanente Educatie gegeven over wat moet en wat mag er in een Gebouwdossier, zoals alles over eisen en wettelijke verplichtingen. Tijdens deze dag is dit onderdeel kort herhaald en zijn we met de deelnemers hierover in discussie gegaan. Een veel voorkomende vraag is dan hoe je deze verplichtingen dan kan bijhouden en opslaan in verschillende softwarepakketten. De beursvloer van het Smart Building Congres gaf daar ruimschoots antwoord op. Diverse softwarepakket aanbieders waren aanwezig om te laten zien wat hun mogelijkheden zijn.
Al met al een inspirerende dag. En wat was het leuk om na anderhalf jaar eindelijk weer eens elkaar op een groot live Evenement te ontmoeten.
Direct snel meer weten?
Zie je nou door de bomen het bos niet meer? En wil je wat meer hulp in welke software nu voor jouw organisatie als eerste noodzakelijk is om meer inzicht te krijgen? Neem dan contact met ons op voor de Quickscan Software van Gebouwinzicht. Inzicht is namelijk de eerste stap voor continue verduurzaming.