Kennis = hoeksteen 5 van een goed gebouwdossier
Als ondernemer werk ik zelf continu aan mijn eigen kennisontwikkeling. Ik probeer daarbij ieder jaar de juiste balans te vinden tussen het opdoen van inhoudelijke kennis enerzijds en kennis opdoen over het verbeteren van mijn bedrijf en mijzelf anderzijds. Inhoudelijk ben ik prima geschoold in de onderwerpen als BREEAM, Vastgoedbeheer, circulariteit, verduurzaming, Commissioning. Bovendien heb ik natuurlijk een stevige technische basis als Bouwtechnisch ingenieur. Daarnaast zijn er jaarlijks vele congressen en beurzen en trainingen waarin ook ik mijn inhoudelijke kennis kan uitbreiden.

Mijn soft skills

Als ondernemer zijn echter de zogenaamde soft skills misschien nog wel veel belangrijker. De afgelopen jaren heb ik dan ook tijd gestoken in cursussen over ondernemen, marketing en online zichtbaarheid, fotografie (wist je bijvoorbeeld dat 80% van de foto’s op mijn website van eigen hand zijn), teksten schrijven voor website en offertes etc. Het laatste jaar ben ik vooral bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik de cursus NLP Practioner gevolgd en ga ik binnenkort starten met de vervolgopleiding voor NLP Master Practioner.

NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren. Het gaat vooral over hoe je je eigen gedachtes en mindset beter kan begrijpen en ook kan bijsturen (en zo nodig kan verbeteren). De NLP opleiding gaat zowel over de hardware: hoe werkt je brein en je centraal zenuwstelsel? Het gaat ook over communicatiestijlen, lezen van je gesprekspartner, en niet onbelangrijk: het lezen en begrijpen van je eigen gedachtes en overtuigingen. Door meer begrip te hebben voor je eigen denken, ontwikkel je je eigen persoonlijke vaardigheden en dus ook je persoonlijk leiderschap. Het grappige is dat ook hier het verbeteren van inzicht, als vanzelf leidt tot gedragsverandering. Op het moment dat ik inzag hoe mijn brein omgaat met teleurstellingen of hoe mijn brein omgaat met uitstelgedrag, is dat gedrag al veranderd. Inzicht is de basis voor verandering.

Kennis als hoeksteen

Ik ben dan ook heel blij dat ik bij het maken van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier het onderdeel Kennisontwikkeling een plek heb gegeven in de hoeksteen Instrumenten. Als je namelijk echt het gebouwdossier op orde wil krijgen, dan moet het kennisniveau van alle medewerkers van het team op peil zijn. Al jouw teamleden moeten immers weten waar ze verantwoordelijk voor zijn, en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op hun vakgebied. Of dat nou de werkplek faciliteiten, de nieuwste koelmachine techniek, of de nieuwste softwarepakketten zijn. Goede kennis is zo belangrijk!

Ook de soft skills zijn hierin belangrijk. Gelukkig zien de technische trainingsbureaus waar ik mee samenwerk dit ook. Zo biedt Helix Academy (waar ik mijn training gebouwinzicht ook geef) de trainingen “werken aan technische projecten” en “Leiding geven aan technische projecten”. Bij TVVL starten ze dit jaar eveneens met cursussen als Leidinggeven, Gesprekstechnieken, Adviesvaardigheden en Presenteren en overtuigen met lef. Kijk maar onder het kopje Persoonlijke groei.

En wat betekent NLP voor Gebouwinzicht?

Leuk, maar wat heb jij aan mijn NLP-kennis? Veel! De eerste resultaten zijn reeds in gang gezet. Ik heb dit jaar de krachtige keuze gemaakt om me alleen nog maar met het verduurzamen van de bestaande bouw bezig te houden. Daarvoor besteedde ik veel tijd aan BREEAM-NL Nieuwbouw projecten. Uiteraard maak ik mijn werk af. Er zijn momenteel nog maar 4 projecten in aanbouw. Door deze keuze komt er veel meer ruimte voor gebouwinzicht en het geven van trainingen en advies over gebouwinzicht en het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Mijn passie! Daarnaast zit ik nog lekkerder in mijn vel en is mijn werk/privé balans verbeterd. Als klant heb ik hierdoor meer tijd en aandacht voor jou.

Wil je zien of je dit verschil ook echt merkt? Plan dan een sessie Sparren met Sannie in. In 2 uur tijd sparren we over de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier, krijgen we samen inzicht in waar de verbeterpunten in jouw organisatie liggen en bepalen we meteen ook samen wat de volgende stap is.

Neem gerust contact met me op als je hier meer over wil weten. Ik weet zeker dat gebouwinzicht de basis is voor een duurzamer gebouw. En als ik jou help met het krijgen van dat inzicht, draag ik weer meer bij aan een duurzame gebouwde omgeving.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.