Hoe je dat voorkomt, hoort ook in een gebouwdossier
Wateroverlast. Nu eindelijk gister het zomerse weer zich leek aan te dienen, hoopte ik dat ik die enorme buien kon vergeten. Bijna lukte dat, ware het niet dat afgelopen nacht het in mijn omgeving goed raak was. Met bakken tegelijk kwam het water uit de hemel. In mijn herinnering hebben we überhaupt de laatste weken alleen maar enorme hoosbuien. Regelmatig haalde dat zelfs het nieuws: overstroomde straten, volgelopen kelders, drijvende auto’s in tunnels, mislukte oogsten en zelfs het Louvre in Parijs moest dicht vanwege de dreiging van die enorme hoeveelheid water die niet goed weg kon.
Wateroverlast voor gebouwmanagers
Wateroverlast ten gevolge van de klimaatverandering bereikt ons als gebouwmanagers op twee fronten. Enerzijds is er de druk van zeespiegelstijging ten gevolge van de opwarming van de aarde. Anderzijds is er meer en heftigere regenval. Dit laatste is overigens niet alleen direct na een regenbui te merken. Ook een aantal dagen later als er stroomopwaarts van de rivieren veel regen is gevallen, en daardoor de rivieren de afvoer niet meer aankunnen, hebben we hier last van.
Omgaan met klimaatverandering
Het beleid ten aanzien van klimaatverandering richt zich zowel op het tegengaan van klimaatverandering (mitigatie) als op aanpassing (adaptatie). Met betrekking tot wateroverlast gaat dat dus om:
Mitigatie: het voorkomen van wateroverlast is iets waar Nederland natuurlijk op Nationaal en regionaal niveau mee bezig is. Nederland is op dit onderwerp zelfs koploper in de wereld. De waterschappen spelen hier een belangrijke rol in. Maar als gebouwmanager kun jij zeker een bijdrage hier aan leveren door onder andere jouw eigen CO2 uitstoot te reduceren.
Adaptatie: accepteren dat je soms wateroverlast hebt. Als gebouwmanager moet je weten of er gevaar dreigt vanuit de zee, vanuit een rivier, of omdat de riolering de afvoer van plotselinge heftige regenval niet tijdig kan afvoeren.
Ook in een gebouwdossier
Is jouw gebouw beschermd bij heftige wateroverlast? Staan er bijvoorbeeld geen kwetsbare zaken in de kelder (serverruimte, kunstopslag etc). Hoe zorg je dat bij een klein laagje water buiten, niet meteen alles bij jouw gebouw naar binnenstroomt (drempels aanleggen etc). Allemaal vragen waarvan de antwoorden thuishoren in een gebouwdossier.
Wil je weten wat er nog meer in je gebouwdossier moet staan? Ontdek het en download de whitepaper en de checklist van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier.
[fsb-social-bar]