Eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat kinderen vandaag de straat op moesten gaan, om ons, volwassenen, erop te wijzen dat er nu echt iets moet gebeuren. Zij willen later een leefbare wereld hebben. Terecht! Waarom doen we dit niet allang? Trots ben ik op alle kinderen die ik ken in mijn omgeving: oppassen van ons uit de straat, dochters en zonen van vriendinnen, hardlooptrainer en van collega’s. Trots, dat zij vandaag hun stem laten horen op het Malieveld. En het was druk met ruim duizenden actievoerende scholieren. Sommige nieuwszenders spreken zelfs over 30.000: zie foto’s die deze kinderen vandaag gemaakt hebben (fotocredits: Jort Kleuters).
En nu wij
Laten wij als volwassenen onze kop niet in het zand steken. Iedereen kan in zijn persoonlijke levenssfeer een bijdrage leveren. Je hoeft echt niet meteen een ‘geitenwollen sok’ te worden, maar kijk gewoon of je bewuster kan omgaan met je vervoer: minder vliegen, meer de fiets of OV pakken i.p.v. auto. Ook kan je bewuster omgaan met je inkopen door minder wegwerpartikelen te kopen, vaker voor een vegetarische variant te kiezen. En wat kan je met je eigen huis: meer groen in de tuin, isoleren, korter douchen, zonnepanelen op het dak. Er zijn tal van (kleine) mogelijkheden die bij elkaar al een verschil maken.
Klimaatmars 10 maart
Zelf kan je op 10 maart ook je stem laten horen door mee te lopen in de landelijke klimaatmars. Deze Klimaatmars is een initiatief van Milieudefensie, de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. Door mee te lopen laat je de jeugd weten dat ze er niet alleen voor staan en dat de klimaatproblematiek ook een issue is voor volwassen. En dat heeft zeker zin. Verandering komt niet door grootschalige veranderplannen, maar vooral door ‘peer-to-peer’ besmetting en informele sociale verbanden. Dat scholieren deze handschoen nu oppakken is erg mooi. Hoe dat in België ging is ‘Virale verandering volgens het boekje’. Aldus Walter Faaij.
Oproep aan huisvestingsmanager en assetmanagers!
Allemaal leuk en aardig wat je als persoon thuis kan doen. Maar je kan echt grotere impact hebben als je ook in je werk kijkt wat er beter kan, wat en waar je kan verduurzamen. Zelf ben ik werkzaam in de vastgoedsector en ik zie het dan ook als mijn plicht om aan alle gebouwen waar ik advies geef, mee te geven welke stappen zij nog kunnen zetten om hun gebouwen en organisaties verder te verduurzamen. Ook al is dat niet eens hun eerste vraag. Samen met eigenaren, huurders, installateurs, onderhoudspartijen en al mijn concullega’s in dit werkveld moeten wij aan de slag om de gebouwde omgeving te verduurzamen.
Dat betekent dat ik met mijn klanten kijk naar hun energielabel, de mate van isolatie, het werkelijk energieverbruik en naar alle maatregelen die zich binnen 5 jaar gemakkelijk terugverdienen. Dit doe ik aan de hand van hulpmiddelen en instrumenten zoals BREEAM, GPR, CO2 prestatieladder etc. Hierin wordt niet alleen gekeken naar energieverbruik, maar ook naar de impact van materialen, afval, duurzaam inkopen en dus circulaire economie. Behalve naar waterbesparing en groen / ecologie, kijken we naar hoe de gebouwde omgeving klaar gemaakt kan worden voor de klimaatverandering die reeds is ingezet. Dit wordt klimaatadaptatie genoemd. Een gebouwde omgeving die hetere zomers, koudere winters en zwaardere regenbuien beter op kan vangen.
Reactie van Rutte
Premier Rutte stelt op NOS.nl dat het kabinet niet veel meer kan doen dan ze al doen. Dat kan wellicht wel kloppen met de plannen die ze hebben. Maar door gebrek aan daadkracht en handhaving, worden veel regels die het kabinet al lang geleden heeft opgesteld, nog niet voldoende nageleefd. Ik zie dit bijvoorbeeld direct bij de handhaving van het Activiteitenbesluit. Die wet is al enige jaren van toepassing, maar pas nu dit jaar dringt het tot veel partijen door dat ook zij daar iets mee moeten. De informatieplicht geldt voor ruim 125.000 bedrijven. Zie blog vorige week.
“Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) zegt dat we alles moeten doen om te voorkomen dat de aarde verder opwarmt. Iedere actie, ieder beetje opwarming, ieder jaar en iedere keuze doet ertoe. De wereldwijde jaarlijkse uitstoot van CO2 moet in 2030 gehalveerd zijn. Elke vertraging bij het nemen van maatregelen zorgt voor snellere achteruitgang van de biodiversiteit, meer problemen bij de voedselproductie, het verder afsterven van koralen en een snellere zeespiegelstijging.” (bron: NRC.NL)
Dus aan de slag
In de vastgoedwereld moeten dus ook wij aan de slag, omdat alle kleine beetjes helpen en omdat anders de doelen die het kabinet heeft opgesteld en de internationale afspraken die we gemaakt hebben, niet gehaald zullen gaan worden. Dat moeten we gewoonweg niet willen. Laat de kinderen van vandaag daarom niet in de kou staan. Het zonnetje scheen vandaag voor ze. Ik hoop van harte dat dit een positief voorteken was.
[fsb-social-bar]