Kennis vergaren is net als de was thuis: je bent er nooit klaar mee. Als je denkt dat de mand leeg is, ligt er weer een nieuwe stapel op je te wachten. Ook binnen ons werkveld van verduurzamen van bestaand vastgoed is kennis vergaren een ‘altijd voortdurend proces’. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe regelgeving, nieuwe voorbeelden.

En in tegenstelling tot de was thuis, verveelt dit mij nooit. Gelukkig maar, want met de doelstellingen voor energiebesparing die Nederland heeft toegezegd, komen er steeds weer nieuwe en aangescherpte regels voor gebouwen. Om twee van die nieuwe regels te noemen:

  1. Een installatiekeuring gaat momenteel nog alleen over de verwarmingssystemen en airco’s. Dit zal binnenkort uitgebreid worden. De verwarmingskeuring is dan van toepassing op alle verwarmingssystemen, dus niet meer alleen voor stookinstallaties. Als de verwarming of airco bovendien gekoppeld is aan een ventilatiesysteem, dan moet ook dat ventilatiesysteem gekeurd worden. Deze regels gaan 10 maart 2020 al in. Zie de site van RVO voor meer informatie
  2. Per 1 januari is de NTA 8800 van kracht. Wellicht is deze eis beter bekend onder de naam BENG-normen. Waar heel veel informatie wordt gegeven voor deze eisen met betrekking tot Nieuwbouw, weten maar weinig mensen dat met de invoering van de NTA 8800 ook de Energielabel methodiek wordt gewijzigd en daarmee dus ook betrekking heeft op Bestaande Bouw. Zie de site van CFP Green Buildings voor meer informatie
  3. Borgen van continuïteit

    Hoe zorg je als gebouw- en vastgoedmanagers dat je continu op de hoogte blijft van wijzigingen in wet- en regelgeving? Heb je daar iemand in je organisatie voor aangewezen? In het Engels noemen ze dat een Compliance Officer. In het Nederlands is daar volgens mij geen goede term voor. Ondanks dat, is het continu kennis vergaren erg belangrijk. Zelf doe ik dat door regelmatig naar bijeenkomsten te gaan.

    Die bijeenkomsten zijn niet alleen interessant om de nieuwe wetgeving te horen, maar vooral ook om inspiratie op te doen en om te horen en te zien hoe andere bedrijven omgaan met deze nieuwe wetgevingen. Wat zijn mogelijke resultaten, wat waren de valkuilen en de belangrijkste leerpunten?

    Kennis bijeenkomsten

    Kennis is onderdeel van de Hoeksteen 5 van een goed gebouwdossier. Juist hierom: het is een altijd voortdurend proces. Voor mij staan binnenkort in dit kader bijeenkomsten op de agenda:

    1. Op 30 januari ga ik naar het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2020 in Utrecht. Deze middag wordt georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

      Deze bijeenkomst heeft als doel om iedereen betrokken bij duurzame warmte, energiebesparing of de opwekking van duurzame energie op de hoogte te brengen van de uitwerking van het Klimaatakkoord. Ook mooie initiatieven van ondernemers die werken aan de energietransitie, de status van de Informatieplicht energiebesparing én kennis over duurzame warmte, energie besparen en het duurzaam opwekken van energie passeren de revue. Met keynote van onder andere Ed Nijpels en de uitreiking van de EZK Energy Awards 2019.

    2. Op 13 februari ga ik als reporter naar de studiedag Aanpak verduurzaming kantoren in Den Haag. Ik mag verslag uitbrengen van deze middag die helemaal in het teken zal staan van de actuele thematiek energiebesparing in kantoren. Bijvoorbeeld over de verplichting om minimaal Energielabel C te hebben over 3 jaar – dus in 2023. Dit is de opstap naar de CO2-reductie in 2030 en CO2-arm in 2050. De leerpunten en inzichten die ik opdoe zal ik uiteraard in een blog met je delen. Wil je er zelf bij zijn? Meer informatie en aanmelden kan via de website van Spryg.
    3. Op 19 maart gaat mijn eigen Gebouwinzicht-training weer van start. Dit keer onder de vernieuwde naam: Grip op Vastgoeddata. In deze tweedaagse training leer je waarom inzicht in gebouw de basis is van continue verduurzaming. In die 2 dagen krijg je niet alleen stevige grip op jouw vastgoeddata, maar heb je ook concreet de eerste stap gezet voor het verzamelen van jouw vastgoeddata. Cursusdagen zijn 19 maart en 2 april en zijn in Utrecht. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Helix Academy

    Zie ik je bij één van deze bijeenkomsten? Laat het mij weten via een reactie onder dit blog of via sannie@gebouwinzicht.nl. Leuk, want wellicht kunnen we dan elkaar ontmoeten en onder genot van een kopje koffie van gedachten wisselen. Overigens hoor ik ook graag als je een tip voor een bijeenkomst hebt die binnenkort plaatsvindt en nog niet op mijn lijstje staat.

    [fsb-social-bar]

    Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.