Het was mij al langer duidelijk wat het belang is van gebouwinzicht voor het verduurzamen van vastgoed. Steeds meer collega’s in de bouw en vastgoed beseffen dit gelukkig ook. Komend najaar zijn er heel veel interessante bijeenkomsten over onderwerpen met betrekking tot verduurzamen van kantoren en andere utiliteitsbouw. Daar ben ik blij om.

Als jij mijn model van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier kent, weet jij ook wat het belang is van kennis. Kennis is voor mij een tool, een instrument dat je nodig hebt om het gebouwdossier op orde te krijgen. Een goed gebouwdossier is een essentieel voor gebouwinzicht. En gebouwinzicht is vervolgens de basis voor continue verduurzaming. De cirkel is daarmee rond.

Kennis is helaas nooit af. Je zult op de hoogte moeten blijven en je daarmee dus blijven ontwikkelen. Je moet weten wat je moet of kunt, wat er speelt of gaat spelen en welke nieuwe oplossingen daarvoor op de markt zijn. Het is minstens zo belangrijk als een goed software systeem waarin alle gebouwinformatie geborgd is.

Het moet

Dat er nog steeds zo veel beurzen, congressen, workshops, trainingen en lezingen over verduurzamen van kantoren zijn, geeft wel aan dat er een enorme behoefte aan kennis en vaardigheden is. Niet zo vreemd: in 2023 moeten alle kantoren in Nederland minimaal Energielabel C hebben. Een harde wettelijke eis met heel veel impact!

Volgens RVO voldoet naar schatting circa 53% van de kantoren in Nederland nog niet aan deze verplichting. Een enorme opgave dus. Tijd om aan de slag te gaan. Maar wel met kennis en wetenschap wat, waarom en hoe.

Nu snap ik ook wel dat je niet elke dag geheel aan ‘kennis’ kunt besteden of wekelijks leerzame lezingen, een training of een cursus kunt volgen. Maar houdt deze instanties in de gaten: zij organiseren regelmatig interessante bijeenkomsten (op alfabetische volgorde).

DGBC Website: dgbc.nl

Dutch Green Building Council is een missie-gedreven netwerkorganisatie met bijna 400 participanten uit de bouw- en vastgoedwereld. Ook voor certificeren door middel van het BREEAM-NL Keurmerk. Organisator van de Dutch Green Building Week.

Op de agenda 25 september tot 29 september: Dutch Green Building Week van de DGBC, volledig in het teken van het Deltaplan Duurzame Renovatie. Bekijk het programma www.dgbw.nl

FMN Website: fmn.nl

FMN is een onafhankelijke beroepsvereniging voor iedereen die geïnteresseerd is in het facilitaire domein.
Op de agenda 21 november: FMN Basistraining: ‘Breeam-NL In Use voor facilitair management’ i.s.m. met DGBC. Meer informatie en inschrijven voor deze cursus.

NEN Website: www.nen.nl

NEN beheert ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO, IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN). Bijvoorbeeld de ISO 14001 Milieumanagement, of de ISO 55001 Assetmanagement.

NeVaP Website: nevap.nl

NeVaP is de Nederlands Vastgoedexploitatie Platform, een onafhankelijkekennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector.
Op de agenda 7 september: NeVaP bijeenkomst over gezondheid en veiligheid. Meer informatie over deze bijeenkomst>>

NVDO Website: nvdo.nl

De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud en biedt haar leden niet alleen een professioneel netwerk van zo’n 1700 leden, maar ook opleidingen, studiedagen en seminars waarbij een specifiek thema wordt behandeld.

Platform Duurzame Huisvesting Website: platformduurzamehuisvesting.nl

Platform Duurzame Huisvesting is een alliantie van branche-, kennis- en koepelorganisaties die een belangrijke rol spelen bij huisvesting in de bestaande utiliteitsbouw, het onderhoud en beheer van gebouwen, het investeren en beleggen in gebouwen en het managen van de gebouwgebonden facilities.

Sertum Website: sertum.nl

Sertum voert verschillende registers van gecertificeerde vakmensen die zich bezig met de instandhouding van vastgoed. Bij Sertum geregistreerde professionals kunnen (moeten) 2 keer per jaar naar de kennissessies, welke aansluiten bij wat vastgoedprofessionals in de praktijk moeten weten.

Spryg Real Estate Academy Website: spryg.com

Spryg organiseert vastgoed evenementen en biedt ook diverse cursussen aan.
Op de agenda 28 november: Studiedag over Verplicht Energielabel C voor Kantoren in het New Babylon in Den Haag. Meer informatie en inschrijven hier.

TVVL Website: tvvl.nl

TVVL is een vereniging voor mensen die affiniteit hebben met gebouwgebonden installaties en voorzieningen, een belangrijk kennis- en opleidingsinstituut voor de installatiesector. TVVL is de organisator voor diverse trainingen in de installatie techniek.

VGME Website: vgme.nl

VGME is een netwerk vóór en dóór de leden werkzaam in de vastgoedbranche, veelal op besluitvormende posities.

VGM NL Website: vgm.nl

VGM Nederland is de belangenbehartiger voor vastgoed- en VvE-managers in Nederland.

Helix Academy (voorheen WVS) Website: helixacademy.nl

Helix Academy is een opleider voor beheer en onderhoud van vastgoed en infrastructuur.
Op de agenda 3 en 10 oktober: basiscursus Gebouwinzicht, tweedaagse training, via Helix Academy in Utrecht. Meer informatie en inschrijven voor de cursus

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.