Mijn oproep voor de komende Klimaattop in Parijs

Paris for Life

Parijs is de stad waar de komende klimaattop plaatsvindt. Als duurzaam vastgoed expert vind ik daar wat van en wil ik daar wat van. Mijn ideeën stonden al op papier. Totdat ‘Parijs’ afgelopen vrijdag een andere betekenis kreeg. Gruwelijk, geen woorden voor. Vooralsnog gaat de klimaattop gewoon door, want het leven gaat ook gewoon door. Juist hier gaat de klimaattop over: een leefbare toekomst voor ons allen. Paris for Life, laten we ons daar aan vasthouden.

Over de klimaattop

Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Afgekort heet dat congres COP21, omdat dit de 21e vergadering van de Conference of the Parties is. Alle partijen die onderdeel uitmaken van het klimaatverdrag van de Verenigde Naties (de UNFCCC, oftewel de United Nations Framework Convention on Climate Change) komen bijeen om een nieuw klimaatakkoord vast te stellen dat in 2020 moet ingaan als het huidige verdrag (het Kyoto-protocol) afloopt.

Niet meer dan 2 graden opwarming

De uitstoot van broeikasgassen moet over vijftien jaar 40% lager liggen dan het niveau in 1990. Dat is wereldwijd afgesproken om te voorkomen dat de aarde deze eeuw meer dan 2 graden Celsius opwarmt. Als we namelijk in het huidige tempo van vervuilen doorgaan, is volgens wetenschappers die grens van 2 graden over een aantal jaar al bereikt. Aan het eind van deze eeuw zitten we dan op 5 tot 7 graden opwarming, met allemaal dramatische gevolgen van dien. Deze week werd bekend dat we al op de helft zitten van die 2 graden opwarming*.

Focus op bestaande bouw

Geen verrassing: de grootste boosdoener van deze opwarming is het gebruik van fossiele energie. De gebouwde omgeving in Nederland is goed voor ruim 30% van het totale energiegebruik. Dat moet en kan veel minder. Onze overheid heeft daarom als doel om in 2050 een volledige energieneutrale gebouwde omgeving te hebben. Vanaf 2020 zal er daartoe alleen nog maar energieneutraal gebouwd mogen worden. Om de klimaatdoelstelling in het jaar 2050 te kunnen behalen, betekent het dat de focus vanaf nu vooral op de bestaande bouw moet liggen. Lees daarvoor ook mijn blog van augustus dit jaar: ‘Winstpakkers bestaand vastgoed benutten vraagt om gebouwdossier’. Deze focus op bestaande bouw is dan ook precies mijn visie en missie.

Visie
Ik geloof dat iedereen een bijdrage kan én moet leveren aan een duurzamere leefomgeving. In de huisvestingsbranche hebben wij daarin de taak om de bestaande bouw te verduurzamen.

Missie
Het is mijn missie om zo veel mogelijk schakels in huisvestingsbranche te helpen om voor de lange termijn de meest de effectieve maatregel te vinden en uit te laten voeren in hun gebouw.

Strategie
De schakels in de huisvestingbranche help ik door te inspireren, inzicht te krijgen en als procesmanager te zorgen dat de juiste partijen aan tafel komen voor de juiste keuzes.

Niet alleen zakelijk heb ik een missie als het gaat om verduurzamen. Ook persoonlijk vind ik verantwoord leven belangrijk. Dat heb ik beschreven in mijn MVO-beleid.

Persoonlijke aanrader: Mijlpalen naar Parijs

Om meer aandacht te vestigen op de komende klimaattop organiseert Urgenda een wandeltocht naar Parijs. De landelijke media heeft dit event opgepakt! Dagelijks zendt de NOS ‘Mijlpalen naar Parijs’ uit, met een verslag van de wandeldag. Bekende en minder bekende mensen, wetenschappers en andere betrokkenen geven hun eigen visie op de klimaatproblematiek, met hun eigen invulling of oplossing. Aanrader om ook te kijken en geïnspireerd te raken! Elke doordeweekse avond, rond de klok van 11 op NPO2: Mijlpalen voor Parijs.

Bronnen
– Wikipedia: Klimaatconferentie Parijs 2015
– Europa nu: Klimaatconferentie Parijs 2015 COP21
– Klimaatplein: Waarom de klimaattop in Parijs zo belangrijk is
– Trouw: Klimaatverandering stuwt warme week naar record

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.