Afgelopen zondag 20 oktober heb ik de halve marathon van Amsterdam gelopen. Voldaan en super trots dat ik deze 21 kilometer binnen mijn vooraf gestelde doelen (snelheid en manier van lopen) gehaald heb. Dit ging natuurlijk niet zomaar. Ik heb mij gedegen voorbereid, een trainingsschema gemaakt en samen met mijn hardloopgroep vooraf goed getraind. Het was een prachtige dag met ontzettend veel mensen die meededen. Langs de route stonden op meerdere punten familie en vrienden om mij aan te moedigen. Dat was wel fijn, want het was best zwaar. Maar zo gaaf. Ik kijk er dan ook met een zeer voldaan gevoel naar terug.

Door het realiseren van deze mijlpaal, heb ik afgelopen dagen ook teruggeblikt op mijn zakelijke carrière. Op de stappen (en soms sprongen) die ik de afgelopen jaren heb gezet ben ik namelijk ook trots. Ik vergeet vaak om daarbij stil te staan en daarvan te genieten. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet graag mezelf in de schijnwerpers zet. Het gaat mij om het resultaat. Maar als ik die van mijn loopbaan tot nu toe de revue laat passeren, kan ik ook daar echt met recht best trots op zijn.

Van beoordelaar naar adviseur

Met een passie voor duurzaamheid ben ik als bouwkundig ingenieur in 2008 begonnen bij de Dutch Green Building Council. Als adviseur heb ik aan de wieg gestaan van de Beoordelingsrichtlijnen van BREEAM-NL, zowel voor nieuwbouw als BREEAM-In Use. Deze gedachtegang heb ik met mijn eigen adviesbureau Sannie Verweij Advies voortgezet. In de eerste jaren veelal als assessor tijdens certificering van zowel nieuwbouw als bestaande bouw van solitaire projecten zoals Post-NL, CBRE, Rabobank en Hyat Regency, zie portfolio >>

Ik merkte dat mijn hart vooral sneller ging kloppen als ik tijdens dit werk mensen op de werkvloer hielp met onder andere hun gebouwdossier op orde brengen. Dit verzamelen van informatie is nodig als bewijslast voor BREEAM-NL In Use en voor mij de aanleiding om Gebouwinzicht op te richten. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet alleen iedereen moet verduurzamen, maar ook dat iedereen zelf grip moet krijgen en de regie moet houden over die verduurzaming. Met Gebouwinzicht heb ik dan ook juist hiervoor cursussen en trainingen ontwikkeld. Deze geef ik vandaag de dag via gerenommeerde instituten als Helix, DGBC en TVVL. Ook verzorg ik regelmatig in-company trainingen over actuele onderwerpen. Commissioning, energiemonitoring, energiewetgeving zijn enkele voorbeelden. Het is ontzettend leuk als oud-cursisten of -klanten, wanneer je hen later tegenkomt bij een beurs, vertellen dat ze echt aan de slag zijn met de opgedane vaak hele praktische kennis.

Advieswerk doe ik nog steeds, maar alleen nog voor bestaande bouw. Het soort projecten zijn wel veranderd. Ik begeleid nu hele portefeuilles bij het verduurzamen. Momenteel ben ik druk bezig met de afronding van het certificeringsproces voor BREEAM-In Use voor de Markthal en Alexandrium in Rotterdam en Hoog-Catharijne in Utrecht, waarbij ik mijn opdrachtgever Klepierre als BREEAM Expert help bij het compleet maken van alle bewijslast. Ook werk ik voor een portefeuille klant die over 3 jaar 24 van hun gebouwen willen gaan certificeren. Bij hen denk ik mee over hoe je de informatie, die je nodig hebt voor het certificeren van duurzaamheid, beter kan inbedden in vaste organisatieprocessen en -structuren. Doel van deze inbedding is dat alle betrokken servicemanagers, vastgoedmanagers en projectmanagers bewust zijn van de doelstellingen op duurzaamheid. Ik word hier heel blij van.

Alleen of in een team

Toegegeven, soms zijn de belangen best pittig en de deadlines scherp. Gelukkig sta ik er dan niet alleen voor. In dat soort gevallen kan ik altijd terugvallen op het door mij opgebouwde netwerk van mede-adviseurs die ofwel werk kunnen overnemen of juist complementair aan mij zijn met bijvoorbeeld hele technische kennis. Heerlijk is dat. Wat dat betreft ben ik naast bouwkundige-‘nerd’ een mensen-mens. Van samenwerken krijg ik energie.

Maar net als dat ik wil dat mijn klant zelf regie houdt over zijn verduurzaming, houd ik dat over mijn werk. Bijkomend voordeel: mijn kracht komt dan ook het beste tot zijn recht. Ik ben nu eenmaal een generalist binnen het specialisme van verduurzamen van bestaand vastgoed. Met mijn helikopterview houd ik altijd het overzicht en weet verschillende ‘lijntjes’ aan elkaar te verbinden voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Ik wil deze ingezette weg verder op en zal mij dan ook meer profileren als verduurzamingsregisseur voor organisaties binnen bestaand vastgoed. Ik wil organisaties helpen om hun duurzaamheidsdoelen te behalen. En, als die er nog niet zijn, dan help ik ook om het juiste doel te bepalen. Maar wel ook met die opdrachtgever kijken welke stappen we kunnen (en moeten) zetten om meteen al één van die doelen te halen. Wat dat betreft komt dat erg overeen met mijn eigen strategie voor hardlopen. Bij mij werkt het niet om als doel te hebben om 3 keer per week te trainen. Dat 3 keer per week trainen komt vanzelf wel als het doel van een volgende wedstrijd in de planning staat. Kortom, op 21 december loop ik dus weer een halve marathon.

Wil je ook aan de slag met verduurzamen en twijfel je welke van mijn diensten of trainingen het beste aansluiten op jouw probleem? Neem gerust contact met mij op. Mailen kan altijd! En dan kijken we samen waar jullie nu staan en waar ik jullie bij kan helpen.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.