Dat is het belangrijkste inzicht dat ik dit jaar wel heb opgedaan. Het is de gebruiker die centraal staat, en niet zo zeer om het gebouw. Het gebouw is immers voor de gehuisveste organisatie slechts een middel om hun eigen doelen te bereiken. Dit betekent dat het verduurzamen van gebouwen niet zozeer het probleem is van de vastgoedwereld, maar eerder de uitdaging van de eindgebruiker.

Niet alleen ik denk hier zo over. Wytze Kuijper, aanjager van Kantoor vol Energie tijdens het 10e EETCafé in Atelier 300C in Amersfoort ook. Hij zei: “Het realiseren van huisvesting voor gebruikers en beleggers die alleen sturen vanuit een winstoogmerk, is niet meer van deze tijd. Het gaat om de waarde-creatie voor de gebruiker, want huisvesting is een bedrijfsmiddel en geen kostenpost.” Ook Robert Sengers van Kernwaarde Groen richt zich in zijn blog over duurzaamheid en gezondheid van gebouwen rechtstreeks op de eindgebruikers. Zijn voorbeeld Google loopt duidelijk voorop, en dat is voornamelijk te danken aan de wil van Google zelf. Vanuit een andere hoek: Raymond Witvoet roept in zijn blog op zijn website ‘Spiegelingen van een veranderende wereld’ op tot het de nek omdraaien van kostenplaatsen. Pas dan is volgens hem vernieuwing mogelijk. En dat geldt ook voor duurzaamheid.

Huisvesting het middel, gebruiker het doel

Dat huisvesting slechts een middel is, daar ben ik het dus mee eens. Helaas ziet nog niet iedereen dat ook zo. Dat geldt veelal voor ‘technische mensen’ die traditioneel de focus op het gebouw leggen. Maar als jij als technisch vastgoedmanager de organisatie zo goed als mogelijk wil ondersteunen, verleg dan de focus. Zorg dat huisvesting geen last is. Zorg dat jij je gebouwdossier op orde hebt. Dan kan het gebouw echt voor de gehuisveste organisatie werken. En dat is waar het om zou moeten draaien.

Waar een wil is, is een weg

Het is daarom dus belangrijk dat niet alleen jij als technisch vastgoedmanager deelneemt in het kernteam rondom het gebouwdossier. Ook iemand namens de eindgebruikers!

Opdracht

Wie moet volgens jou namens de gehuisveste organisatie in het kernteam zitten? Zoek die persoon op! Stuur hem of haar de link naar de checklist van de 5 hoekstenen. Of stuur dit bericht door via 1 van de deelbuttons onder dit bericht en tag daarin de contactpersoon binnen jouw organisatie. Maak meteen ook een afspraak om samen de checklist eens door te nemen. Als je extra ondersteuning nodig hebt, neem dan contact met mij op. Ik help graag!

Bronnen
‘Huisvesting niet langer een kostenpost’, Tim van Dorsten via Duurzaam Gebouwd
‘Waarom loopt Google met gezonde gebouwen zo ver vooruit op de markt?’, Robert Sengers via Kernwaarde Groen.
‘Vernieuwen? Draai kostenplaatsen de nek om!’, Raymond Witvoet via Spiegelingen van een veranderende wereld

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.