Verduurzamen is een ingeburgerd begrip. Ik durf te beweren dat dat ook geldt voor de bestaande bouw. Ja, iedereen weet het. Maar waarom verduurzaamt dan nog niet iedereen massaal? Welk excuus heb jij? Te duur? Te ingewikkeld?
Begin met… Juist: Gebouwinzicht
Het is mijn visie dat we er niet komen met alleen een paar gebouwen te strippen om ze vervolgens vol te hangen met de mooiste, nieuwste en meest innovatieve apparatuur. Oké, ik geef toe. Die innovaties zijn ook echt heel gaaf. Ook ik volg de ontwikkelingen enthousiast. Maar wat is verduurzamen van de bestaande bouw? Waarmee begint verduurzamen van de bestaande bouw? Niet met die innovaties, hoe gaaf ze ook zijn. Juist. Verduurzamen van de bestaande bouw begint met het verduurzamen van de rest van de gebouwen. Verduurzamen begint met gebouwinzicht, inzicht in het gebouwdossier. Maar wie is er nou verantwoordelijk voor het gebouwdossier?
Het kernteam is verantwoordelijk voor het gebouwdossier
Afgelopen week organiseerde ik de gratis Gebouwdossier Challenge. De deelnemers waren heel divers: van kantoor via zorginstelling tot schoolgebouw; van huisvestingsmanager via facilitairmanager tot eigenaar. De deelnemers deden actief mee met de opdrachten die ik hen 5 dagen lang stuurde. De conclusie – van iets wat ik altijd al dacht – is weer bevestigd. Verduurzamen begint bij gebouwinzicht. En dat moet je organiseren met een kernteam of een afdeling facilitair.
Niet voor niets is ‘Organisatie’ voor mij de eerste hoeksteen van een goed gebouwdossier. Als het kernteam staat dan komt het met de andere hoekstenen ook goed. Dat betekent dat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen de hele organisatie helder zijn voor iedereen. Of dat nu het beheer van de gebouwtekeningen, de wettelijke eisen, het beleid van huurders omtrent duurzaamheid of de gebruikte instrumenten is.
Werk aan de winkel!
Er is werk aan de winkel, dat blijkt wel uit de antwoorden (en vragen) van de deelnemers van de Gebouwdossier Challenge. Maar waar ga jij beginnen om je gebouwdossier verder op orde brengen? Speciaal hiervoor heb ik het programma Stapsgewijs Gebouwinzicht ontwikkeld. In hapklare brokken door hele concrete vragen of korte opdrachten neem ik je 4 maanden aan de hand om wekelijks heel gedoseerd te werken aan je gebouwdossier. Meld je dan aan via www.gebouwinzicht.nl/stapsgewijs-gebouwinzicht.
De volgende training ‘Stapsgewijs Gebouwinzicht’ start op 25 maart 2016, een dubbele goede vrijdag dus.
[fsb-social-bar]