Een van de hoekstenen van een goed gebouwdossier is ‘Beleid’. Voor een goed beheer van het object, is het namelijk belangrijk om inzicht te hebben in de doelstellingen van alle stakeholders. Het gaat hier overigens niet alleen om het beleid van de eigenaar van het gebouw, maar ook het beleid van de Technisch Vastgoedmanager en het beleid van de gebouwgebruikers.
Pas als de achterliggende beleidsdoelstellingen van alle stakeholders bekend zijn, kunnen op de juiste manier plannen gemaakt worden voor het concrete beheer en onderhoud van het gebouw. Zo is deze hoeksteen de aangewezen plek voor doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan het willen realiseren van bepaalde energiebesparing, of het willen behalen van een duurzaamheidskeurmerk of -certificaat. Een dergelijke doelstelling heeft niet alleen effect op de eisen (zie hoeksteen ‘Eisen’), maar ook op het onderhoudsbeleid (zowel dagelijks als planmatig onderhoud) en de manier van monitoren van gegevens (hoeksteen ‘Instrumenten’). Alle hoekstenen zijn afhankelijk van maar hebben ook invloed op elkaar: dat is de dynamiek van de 5 hoekstenen.
Ook MVO
Eén van de beleidszaken betreft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kortweg MVO. Vragen van de ‘Checklist van de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier’ zijn bijvoorbeeld dan ook of de eigenaar van het gebouw een MVO beleid heeft, en of één of meerdere van de gebruikers een MVO beleid hebben. Want ook MVO beleid heeft invloed op het beheer van een gebouw. In een MVO-verklaring staat namelijk aangeven hoe het bedrijf omgaat met zaken rondom milieu, maar ook over het welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Het gaat dan om activiteiten die een stap verder gaan dan waartoe de wet verplicht; vanuit een maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie. Varianten op MVO zijn Duurzaam Ondernemen of Groen Ondernemen.
Zelf heb ik met Gebouwinzicht ook een MVO-beleid. Benieuwd wat ik doe? Lees mijn MVO-beleid.
[fsb-social-bar]