De handhaving op energiebesparing wordt strenger. Het is een verplichting om bij overdracht (huur en koop) een energielabel te hebben. Dat is voor de woningbouw zo, maar geldt in de utiliteitsbouw ook! Echter, de transacties rondom de verhuur in de utiliteitsbouw worden niet centraal bijgehouden, maar de verkoop van kantoren, winkels en bedrijfshallen wel in de Basisregistratie Kadaster (BRK).

RVO heeft deze database recentelijk vergeleken met de registratie van RVO rondom energielabels om te zien bij welke transacties een energielabel miste. Schrik niet. Het blijkt dat in 2015 driekwart van verkooptransacties in de utiliteitsbouw geen energielabel had. (Bron: briefwisseling tussen Selina Roskam en Cindy Vissering op LinkedIn.

Handhaving wordt strenger

Op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport is onlangs het bericht verschenen dat ze nu ook echt rondom de energielabelverplichting in utiliteitsbouw de handhaving gestart zijn. De bestuurlijke boete kan oplopen tot wel €20.250! “Eigenaren die van plan zijn hun gebouw te verkopen en geen boete willen riskeren, doen er daarom verstandig aan een gecertificeerd bureau opdracht te geven een energielabel op te stellen.”

Maar niet alleen bij verkoop is handhaving strenger geworden

Deze week maakte Sharon Dijksma bekend, dat er 20 extra inspecteurs voor het handhaven van de energiebesparingsverplichtingen in het Activiteitenbesluit aan komen. Heb jij de rapportage van de NOS hierover al gezien? Bekijk hem anders hier terug.
Hierbij worden ook huurders benaderd met de vraag: Wat kan jij vertellen als de inspecteur van de omgevingsdienst bij jou op de stoep staat? Ik ben heel benieuwd. Vraag jij zelf de gebouweigenaar om het energielabel? Of ben jij hiervoor verantwoordelijk, laat jij dan een energielabel opstellen?

Hoe kom ik aan een energielabel?

Een energielabel laten maken is niet moeilijk. Heel veel verschillende adviesbureau’s bieden dit aan. De kosten vallen best mee en het handige is dat je vaak behalve de opname, gelijk een maatwerk advies erbij kan nemen. Mijn advies is om dat dan ook te doen, want als je eenmaal een energielabel hebt, wil je ook weten hoe je de energieprestatie van je gebouw kan verbeteren. In dat advies krijg je een lijst van maatregelen die jij kan uitvoeren of in je meerjarenonderhoudsplanning kan zetten. Vaak komen deze maatregelen in aanmerking voor de EIA (Energie Investerings Aftrek). Er is een pakketcode 21000 waarin je de verbetering van minimaal 3 labelstappen naar Energielabel A van je gebouw kan opvoeren. De investering in deze maatregelen is dan fiscaal aftrekbaar.

Begin met meten. Want meten = weten

Met Gebouwinzicht pleit ik overigens al veel langer voor inzicht in onder andere je energiecijfers. Dus naast het energielabel, ook inzicht in het werkelijk energiegebruik. Dit kun je doen door in je gebouwdossier ook het beleid op te nemen met betrekking tot energiebesparing en duidelijke doelstelling voor verbetermaatregelen te maken.

Spar met mij

Wil je graag beginnen, maar wil je eerst met mij sparren over hoe jij binnen jouw bedrijf zelf de eerste stap kan zetten? Ik denk graag met je mee. Neem dan contact met mij op, of plan direct een afspraak in.

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.