Gideon Energie Bespaar Game

6 weken | 30-60 minuten per week

Met de Energie Bespaar Game zetten we in op het stimuleren van duurzame gedragsverandering door middel van gamified leren; leren van en met elkaar als collectief. Want alleen dan bereiken we echt effect met alle duurzame maatregelen die we nemen op het gebied van energiereductie.

Competitie en zichtbaarheid maakt het leuk. Je doet het niet alleen: deelnemers motiveren elkaar online en offline. Met bedrijven uit de buurt in hetzelfde team

Dit betekent dat we leerprogramma’s ontwikkelen met 6 challenges om energiebesparing in de utiliteitsbouw op te kunnen schalen. Alle energie games die we ontwikkelen sluiten aan bij de campagne ‘Zet de knop om’. Maar dan vertaald in een vette serious game met challenges die resultaat gaan hebben. Vanuit de subsidie kunnen we 1000 deelnemers gratis mee laten doen.

Meer weten? Of gelijk contact opnemen? Meld je aan!

 

Voor bedrijven en kantoren

Gebouwinzicht ontwikkelt de Energie Bespaar Game voor utiliteitsbouw. Dus voor gebouweigenaren én gebouwgebruikers over samen energie besparen. Als bedrijventerrein of kantorenpark wil je bijdragen aan de energiebesparing. Of het nu is om klimaatverandering tegen te gaan, minder gas te verbruiken uit Groningen en/of Rusland, vanwege de eindigheid van fossiele brandstoffen of gewoon uit kostenbesparing. Energie besparen is het doel. Maar hoe doe je dat? Dit is een lastige opgave voor complexe gebouwen of bedrijven.

De Energie Bespaar Games zetten aan tot gedragsverandering en concrete actie. Alleen de temperatuur lager zetten, is niet de oplossing. Het gaat om het ontwikkelen van een andere manier van denken over energieverbruik voor de lange termijn. Deze verandering van mindset nemen we mee in onze challenges.

De eerste stap is het ontwikkelen van een generieke game die door alle utiliteitsbouw gespeeld kan worden. Bijvoorbeeld door bedrijventerreinen in een stad tegen elkaar te laten spelen. Of zelfs in verschillende steden. Als we bedrijven met meerdere vestigingen in het land mee kunnen laten spelen, kunnen zij aanhaken met de andere bedrijven in de buurt.

In november 2022 zijn we gestart met de ontwikkeling van de inhoud van deze specifieke game voor energiebesparing utiliteitsbouw. Uit meerdere gesprekken bleek echter al snel dat er verschillende vragen spelen in de markt. Daarom hebben we besloten aan de slag te gaan met de ontwikkeling van 2 games.

Utiliteitsbouw game 1:

Voor bedrijventerreinen en MKB

Voor bedrijventerreinen is energie besparen voor veel ondernemers helemaal nieuw. En als ze willen verduurzamen lopen ze tegen andere problemen aan. De netcongestie houdt veel trajecten tegen. In deze game vormen meerdere ondernemers van een bedrijventerrein samen een team. De acties en opdrachten gaan over samenwerken op het bedrijventerrein, leren van elkaar, en ook nog steeds over energie besparen in je eigen pand.

Utililiteitsbouw game 2:

Voor kantoren en grote bedrijven

In deze game spelen we met multidisciplinaire teams per gebouw. Elk gebouw schrijft zich in met een team van 5 tot 10 personen. We spelen met vastgoedeigenaren en hun huurders, facility- en huisvestingmanagers, maar ook de eindgebruiker, de CSR-manager en de installateur doen mee in het team. We spelen met meerdere teams per locatie. De acties in de game zetten aan tot verduurzamen van het eigen pand, samenwerken binnen het team, maar ook tot kennis ophalen en kennis delen met de buren.

Ben jij parkmanager, of werk je bij een gemeente?

Je zoekt manieren om ondernemers en huurders op jouw locatie zo goed mogelijk te ondersteunen. De Energie Bespaar Games helpen hierbij. Energie besparen wordt leuk en gemakkelijk gemaakt. Deelnemers leren van elkaar, komen in actie en in contact met elkaar! De game kan zo onderdeel worden van een groter pakket aan maatregelen dat de gemeente samen met parkmanagers en energie adviseurs aanbiedt aan de ondernemers.

Hoe kun je meedoen?

De Energie Bepaar Games zijn voor bedrijventerreinen en kantoorlocaties. De game bestaat uit 6 challenges, elke week één. De verwachte tijdsinvestering voor de deelnemers is 30 tot 60 minuten per week. Bijkomend voordeel is dat je concreet bezig bent met de energiebesparing voor je eigen gebouw. De game start met een online kick-off meeting en halverwege een extra webinar.

Wat het extra bijzonder maakt, is dat deze eerste ronde van de game volledig is gefinancierd vanuit de Energiebespaarcoalitie, ministerie BZK. Deelname is dus gratis voor 1000 deelnemers.

Download hier de flyer die we hebben gemaakt voor deze games.

Download hier de pdf van de presentatie die we hebben gegeven tijdens de informatiebijeenkomst van 13 december 2022 en van 11 januari 2023.

Meer informatie of direct aanmelden

Meld je direct aan voor de Energie Bespaar Game informatie bijeenkomst via het formulier onderaand de pagina. Of stuur een e-mail naar Sannie. 

Geef daarbij aan of je:

 • Meer wil weten over de game voorbedrijventerreinen
 • Meer wil weten over de game voor kantoren

Of geef je voor meer informatie op voor onze online informatie bijeenkomst op:

 • Dinsdag 31 januari 9:00 – 10:00
 • Donderdag 16 februari 12:00 – 13:00

De zes challenges van de Energy Transition Games @Work

 

 1. Kennis van huidige cijfers energietransitie en impact eigen organisatie.
 2. Inzicht in energieverbruik van eigen gebouw en instrumenten als Energielabel, WEii calculator en Energiekompas.
 3. Energie besparen zónder ingrijpende renovatie. Met tips over inregelen installaties.

4. Overstap naar een Duurzaam MJOP inclusief gesprek eigenaar en huurder hierover.

5. Stappenplan bij grote renovatie. Overleg met eigenaar en huurder over de juiste maatregelen op het juiste moment.

6. Omgaan met weerstand. Hoe krijg je iedereen mee: eigenaar, huurders, installateur, maar ook samenwerken met de buren etc.

De Energy Transition Games zijn fris en spelenderwijs opgebouwd. De combinatie van een puntensysteem in een sociale setting maakt dat je als deelnemer op een positieve manier geactiveerd wordt. Immers: iedereen wil wel de meeste energie besparen, wanneer je met een team speelt en felbegeerde, energiebesparende prijzen kunt winnen.”

 

Meer weten?

Nog vragen over de game, de aanpak of de randvoorwaarden? Neem dan contact met op Sannie Verweij via het formulier onderaan deze pagina.

Partners 

De Energie Transitie Games Utiliteitsbouw is een samenwerkingsproject dat is ontstaan vanuit de Gideonsbende. Vanuit GIDEON hebben The 2B Collective, SlimRenoveren en Gebouwinzicht zich verenigd om de Energy Transition Games te ontwikkelen. Zij hebben vervolgens PHI Factory aangehaakt voor de procesmanagementrol gedurende het project.

 1. The 2B Collective: Geerke Versteeg,
 2. SlimRenoveren: Doris de Bruijn,
 3. Gebouwinzicht: Sannie Verweij,
 4. PHI Factory: Michael van der Meer

Het softwareplatform voor de game is ontwikkeld door The 2B collective. Samen met PHI Factory hebben zij al enige jaren succesvolle ervaring met het draaien van diverse duurzaamheidsgames. Deze pagina is speciaal ontwikkeld voor meer informatie over de games gericht op energiebesparing in de Utiliteitsbouw. Daarom ben je nu op de website van de inhoudelijke expert van onze samenwerking: Gebouwinzicht.

Gideon Energietransitie Game

Wil je meedoen? Schrijf je alvast in via onderstaand formulier. Heb je vragen? Stuur een mail naar Sannie Verweij via info@gebouwinzicht.nl.

Gideon Energietransitie Game

Naam(Vereist)
Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.