Gezond leven. Gezond wonen. Gezond werken. Gezondheid is vandaag de dag een belangrijk thema. Niet zo gek. Want als je je gezond voelt, werk je gewoon beter. Tenminste, zelf voel ik mij prettiger in een werkomgeving met natuurlijk daglicht, planten om mij heen en frisse lucht. Iedereen zal dit wel beamen. Maar nu is wetenschappelijk onderzocht en vastgesteld dat inderdaad een gezonde werkomgeving belangrijk is voor ons welzijn, onze creativiteit en productiviteit.

Resultaten onderzoek

In 2014 is het effect van een gezonde werkomgeving al in Europees verband onderzocht. Interface deed dit wereldwijd en publiceerde de uitkomsten in haar rapport The Human Spaces report into The Global Impact of Biophilic Design. Enkele resultaten: 15 procent meer welzijn, 15 procent hogere creativiteit en 6 procent hogere productiviteit. Zo groot is het effect van natuurlijke elementen in de werkomgeving. Dit zijn uitkomsten die elke werkgever serieus zal moeten nemen.

Gezonde werkomgeving opnemen in beleid

Aandacht voor gezondheid van de werknemer en een gezonde werkomgeving loont. Maar wat maakt nu een ‘gezonde werkomgeving’? Volgens het onderzoek is de top 5 elementen voor ‘de Nederlander’ met betrekking tot een gezonde werkomgeving: daglicht (55%), rustige werkomgeving (32%), echte planten (22%), heldere kleuren (16%) en het gebruik van natuurlijke materialen (14%). Dit zijn aspecten om rekening mee te houden als werkgever door ze te benoemen in je personeelsbeleid! In dat beleid veranker je deze elementen, zodat bij daar bij een renovatie of verhuizing rekening mee kan houden.

Beleid als hoeksteen van goed gebouwdossier

Beleid is niet voor niets één van de hoekstenen van een goed gebouwdossier. Je moet immers bij het concrete beheer en onderhoud op de hoogte zijn van de beleidsdoelstellingen van de gebouweigenaar, gebouwbeheerder en gebouwgebruiker. Beleid over een gezonde werkomgeving is er daar dus één van. Net als duurzaamheidsdoelstellingen en MVO-beleid. Lees ook mijn blog ‘Heb jij een MVO beleid’. Mijn advies: neem dit beleid gelijk ook op in een gebouwdossier. Zo is het te allen tijde voor iedereen toegankelijk, inzichtelijk en duidelijk. En ondertussen is het dagelijks voor medewerkers genieten en prettig werken in zo’n gezonde werkomgeving.

Bron: Facilitair journaal, artikel ‘Meer daglicht nodig op werkplek’, publicatiedatum 14.04.2015

[fsb-social-bar]

Als je deze blog interessant vond, lees dan ook deze

Download GRATIS de “Checklist Gebouwdossier, de 5 hoekstenen van een goed gebouwdossier”

Vul de gegevens in en download de gratis checklist.

Hartelijk dank.